x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doneţk şi Luhansk vor fi ASEDIATE de armata ucraineană. Cele două oraşe - blocate total, până când rebelii depun armele

Doneţk şi Luhansk vor fi ASEDIATE de armata ucraineană. Cele două oraşe - blocate total, până când rebelii depun armele

07 Iul 2014   •   14:58
Doneţk şi Luhansk vor fi ASEDIATE de armata ucraineană. Cele două oraşe - blocate total, până când rebelii depun armele

După cucerirea orașului strategic Slaviansk, armata ucraineană își va concentra forțele în jurul celor două capitale regionale ocupate în continuare de militanții pro-ruși în estul țării, Donețk și Luhansk.

Planul strategic aprobat de Kiev este blocarea completă a celor două orașe. Donețk și Luhansk vor fi asediata până când "separatiștii - hai să le spunem bandiții - vor fi forțați să depună armele", a declarat pentru BBC un responsabil ucrainean în domeniul securității.

Nu se știe în ce măsură milițiile separatiste sunt susținute de populația acestor orașe, dar două lucruri sunt cunoscute. Ambele regiuni și-au declarat independența în luna mai, în urma unor referendumuri controversate, ulterior fuzionând pentru a forma autointitulata republică Novorossia. Iar duminică, mii de cetățeni au participat la un miting la Donețk, alături de lideri ai separatiștilor.

Doneţk este un oraş cu un milion de locuitori şi o suprafaţă mai mare decât a Bucureştiului, iar Luhansk are circa 500.000 de locuitori şi o suprafaţă aproape egală cu a capitalei noastre.

În ultimele 24 de ore, rebelii au lansat mai multe atacuri împotriva armatei ucrainene, a informat ministrul Apărării de la Kiev.

Pe de altă parte, în Slaviansk, oraș controlat timp de trei luni de separatiști, guvernul ucrainean ia măsuri pentru revenirea la o viață normală. A început să se plătească pensiile, urmând ca în această săptămână să se reia alimentarea cu electricitate și apă, să se redeschidă spitalele și alte obiective sociale.

×
Subiecte în articol: luhansk donetk asediu