x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asia Centrala scapa de sub control

Asia Centrala scapa de sub control

27 Mar 2005   •   00:00

Revolutia in fostul spatiu fost-sovietic ia proportii. Dupa Georgia, Ucraina si Kirgizstan, a venit acum randul Belarusului, unde populatia s-a saturat de regimul dictatorial al presedintelui Aleksandr Lukasenko.

  • de ANCA ALDEA
  • Circa 300 de manifestanti au protestrat vineri in fata presedintiei belaruse din Capitala Minsk, cerand demisia presedintelui Lukasenko aflat la putere de zece ani. "Libertate prizonierilor politici!", scria pe una dintre pancartele purtate de protestatari. Altii duceau cu ei steagul Uniunii Europene sau baloane portocalii, culoarea revolutiei ucrainene care a instaurat la putere, in decembrie 2004, Opozitia pro-occidentala. Manifestantii au fost dispersati urgent la ordinele lui Lukasenko. Fortele speciale, dotate cu caini, i-au incercuit pe nemultumiti si i-au determinat sa rupa randurile. Unul dintre organizatori a declarat ca revolutia tocmai a inceput si in Belarus, fosta republica sovietica unde vor avea loc, anul viitor, alegeri prezidentiale.

    PRINCIPIUL DOMINOULUI. Modelul Kirgiztanului, stat din Asia Centrala, care saptamana trecuta a ramas fara presedinte, Opozitia preluand puterea institutiilor statului, ar putea fi urmat si de belarusi, cred unii analisti. Expertii au convenit, de la revolutia rozelor din Georgia si cea portocalie din Ucraina, ca Rusia a inceput sa-si piarda vizibil din influenta. Analistii politici citati de presa rusa si preluati de agentia Rusia la zi sustin ca politica rusa a anilor ’90 a condus la ruperea a numeroase relatii economice si culturale si la excluderea prematura a statelor central-asiatice din zona rublei, in 1993 etc. Din acest motiv, aceste tari au devenit obiect de interes din partea principalilor concurenti geostrategici ai Rusiei - SUA, Turcia, Iran, Pakistan si China.

    PUTIN PROBABIL. Intre membrii Comunitatii Statelor Independente (CSI), Turkmenistanul are cele mai mici sanse sa inregistreze o revolutie in culori. Analistii prevad ca transformarea regimului turkmen nu se va face intr-un mod evolutionist, ci intr-o lupta intre clanuri si ruperi de teritorii. Kazahstanul, cel mai influent si mai previzibil partener al Rusiei, are slabe sanse sa cunoasca o "revolutie de catifea" din cauza presedintelui Nursultan Nazarbaiev, care a reusit sa mentina un oarecare echilibru intre clanurile regionale, fapt ce ii va aduce un nou mandat prezidential. Uzbekistanul, care lupta pentru postura de lider in spatiul central-asiatic, dispune, probabil, de cea mai bine conturata identitate nationala din zona si promoveaza o politica independenta.

    Analistii considera Tadjikistanului, stat "transparent" si vulnerabil, un partener-cheie al Rusiei. Iar in privinta Kirgistanului, Rusia ar trebui sa stabileasca relatii cu noua putere si cu noua elita, cooperand cu structuri internationale si regionale, ceea ce impune o munca diplomatica metodica si consecventa.

    MODEL ROMANESC
    Daca nu prinde la celelalte foste republici sovietice, revolutia de o zi din Kirgizstan ar putea avea ecou in China. Ziaristul Sol Sanders de la publicatia on-line World Tribune scria ieri despre influenta kirgizilor asupra locuitorilor din provincia Singkiang, din vestul Chinei. Pentru China, rasturnarea de la putere a unui guvern aparent prietenos aminteste de "scenariul de cosmar clasic din 1989 al rasturnarii aliatului si acolitului Chinei din Romania, Nicolae Ceausescu".

    ×
    Subiecte în articol: externe