x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şi asiguraţi, şi cu banii luaţi. Cum te taxează medicii în Europa, cu asigurarea în mână

Şi asiguraţi, şi cu banii luaţi. Cum te taxează medicii în Europa, cu asigurarea în mână

de Istvan Deak    |    06 Iul 2013   •   15:03
 Şi asiguraţi, şi cu banii luaţi. Cum te taxează medicii în Europa, cu asigurarea în mână

Când părăsesc ţara de origine, cei mai mulţi europeni îşi fac o asigurare medicală de călătorie. Chiar şi aşa, ghinioniştii care se îmbolnăvesc sau suferă un accident în străinătate devin victimele perfecte pentru sistemele sanitare private din Europa, ajungând să plătească facturi de mii de euro. Ediţia online a săptămânalului german Der Spiegel încearcă să trateze acest subiect din perspectiva germană, arătând cu degetul spre ţările unde acest abuz a devenit o obişnuinţă. Printre acestea, conform Spiegel, se află şi România.

Teoria, ca teoria

„Cine se îmbolnăveşte în Europa sau suferă un accident poate să se trateze în străinătate pe banii asiguratorului, cel puţin teoretic. În realitate, mulţi medici şi multe spitale taxează turiştii. Acest lucru se întâmplă în Spania, dar şi în alte state membre UE. Acum intervin cei de la Bruxelles”, scrie Spiegel Online. Jurnaliştii germani prezintă două cazuri elocvente pentru teoria lor. În momentul în care Klara Richter şi-a rupt mâna în staţiunea spaniolă Costa del Sol, ea s-a prezentat la spital cu asigurarea medicală europeană (EHIC). Medicul i-a pus mâna în ghips, apoi a rugat-o să completeze câteva formulare, printre care şi cele referitoare la asigurarea privată. Ea a indicat EHIC, fără succes, deoarece medicul i-a adus la cunoştinţă că este tratată într-o clinică privată. Alarmată, Klara a părăsit clinica şi s-a internat într-un spital. Aparent, problemele păreau rezolvate, doar că la întoarcerea acasă s-a trezit cu o factură consistentă din partea clinicii private.

Eberhard Droste a trăit o experienţă similară în Spania. A suferit câteva preinfarcte până a decis să se interneze într-un spital. Clinica a indicat de la început că nu acceptă asigurarea EHIC şi i-a solicitat să achite asigurarea medicală privată. Fără alternativă, Droste a acceptat şi, la sugestia medicilor, a petrecut două zile în spital, ratând avionul de a doua zi. EHIC s-a ocupat de decontarea drumului de întoarcere. Ajuns acasă, Eberhard Droste s-a trezit cu o factură de 3.000 de euro din partea clinicii.

Exemple din Germania

„Două exemple elocvente pentru ceea ce păţesc zeci de mii de europeni aflaţi în concediu sau la muncă în străinatate. De fapt, totul ar trebui să decurgă foarte simplu. Conform normelor europene, din 2006 sunt protejate aceste persoane. În toată Uniunea European`, medicii şi spitalele trebuie să asigure servicii gratuite oferite în baza EHIC. Asigurarea medicală obligatorie din Germania include şi EHIC, având un simbol cu însemnele UE. Serviciile extra, deosebit de scumpe, nu sunt suportate de asigurator şi vor fi plătite de pacient. Chiar şi anumite facturi achitate în numerar de pacient pot fi decontate ulterior la asigurator. Chiar şi aşa, de foarte multe ori cetăţenilor UE li se cere în străinătate să prezinte o asigurare medicală privată sau să achite prin card ori numerar. Unii medici şi unele clinici încearcă să profite de turişti întocmind facturi cu unele servicii care nu sunt stipulate în asigurarea medicală”, notează jurnaliştii germani.

Salvarea, mână în mână cu privaţii

Ei scot în evidenţă că şoferii de la salvare sunt de cele mai multe ori mână în mână cu clinicile private şi evită să transporte bolnavii în spitalele de stat. „Când stai cu un picior rupt în salvare, nu îţi mai stă gândul la destinaţia la care te duce şoferul spaniol belgian sau român. În cele mai multe ţări ale Europei lângă spitalul de stat există şi clinica privată mult mai scumpă. În acest sens, la sfârşitul lunii mai, Comisia Europeană a demarat împotriva Spaniei o procedură de încălcare a drepturilor europene. Doar anul trecut au fost înregistrate 6.200 de plângeri din partea cetăţenilor germani împotriva Spaniei. Cel mai mare asigurator de maşini din Germania, ADAC, atrage atenţia că Spania nu este un caz singular. „Primim plângeri şi din România, Turcia, Italia, Malta, Croaţia, Cipru şi Grecia. Sună lumea la hotline-ul nostru, dar nu înregistrăm plângerile. Nu are sens”, spun oficialii ADAC.

Realitatea

Asiguratorul medical german TK consideră că doar 40% dintre cei care deţin asigurarea EHIC au parte de tratament gratuit în străinătate. „Am ajuns la concluzia că trebuie să încheiem contracte specifice cu spitalele din staţiunile de schi şi cele de pe litoral. Decontarea ar decurge mult mai rapid, însă s-ar pierde în totalitate avantajul EHIC de a-ţi alege medicul şi spitalul la care vrei să fii tratat”, consideră oficialii TK. Asiguratorul Barmer recomandă clienţilor săi să încheie o asigurare medicală de călătorie. „Chiar dacă plecaţi în străinătate doar ca să faceţi plinul la maşină, acest tip de asigurare îşi are sensul”, susţin oficialii Barmer. „Şi uite aşa un avantaj civil din Uniunea Europeană se duce pe apa Sâmbătei”, încheie jurnaliştii de la Spiegel, fără să amintească de zecile de cazuri similare care au loc în Germania.

În cazul asigurărilor medicale de călătorie emise în Romania, cheltuielile acoperite de majoritatea asiguratorilor sunt: tratament ambulatoriu; medicamente prescrise de medicul avizat, spitalizarea (dacă are loc într-o instituţie recunoscută şi recomandată de asigurator), intervenţii chirurgicale (doar în caz de urgenţă), cheltuieli de transport, tratament stomatologic de urgenţă (de obicei în poliţă este stipulată o sumă de despăgubire maximă), repatrierea.

 

×