x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Previziunile lui Isaac Asimov pentru 2014. Cum îşi imagina faimosul scriitor lumea de azi în urmă cu 50 de ani

Previziunile lui Isaac Asimov pentru 2014. Cum îşi imagina faimosul scriitor lumea de azi în urmă cu 50 de ani

22 Apr 2014   •   17:22
Previziunile lui Isaac Asimov pentru 2014. Cum îşi imagina faimosul scriitor lumea de azi în urmă cu 50 de ani

Faimosul scriitor Isaac Asimov a făcut mai multe predicţii despre cum va arăta lumea în 2014, cu ocazia Târgului Mondial din 1964 care a avut loc la New York.

Analizând tehnologia deja existentă la acea vreme, Asimov a încercat într-un eseu să îşi imagineze cum va arăta tehnologia şi viaţa de zi cu zi 50 de ani mai târziu. Deşi Asimov s-a arătat prea optimist în legătură cu avansul programelor spaţiale, multe din obiectele pe care şi le-a imaginat sunt astăzi lucruri comune.

Iată mai jos o listă cu predicţiile lui Asimov:

1) "Comunicarea la distanţă se va face şi prin sunet şi prin imagine. Într-o conversaţie telefonică vei şi vedea, nu doar auzi interlocutorul".

Videofonul exista deja când Asimov făcea această predicţie. Prima conversaţie transcontinentală prin intermediul unui videofon a fost realizată pe 20 aprilie 1964. În ziua de astăzi, însă, există programe precum Skype sau Apple FaceTime care permit conversaţiile audio-video la preţuri considerabil mai mici ca videofonul de acum 50 de ani. Se estimează că la preţurile de azi, trei minute de conversaţie prin videofon între Washington şi New York ar costa 120 de dolari folosindu-se tehnologia de acum 50 de ani.

În prezent, conversaţiile sunt incluse în preţul abonamentului la internet.

2) "Va fi posibil să iniţiezi în mod direct un apel telefonic în orice loc de pe Pământ, inclusiv către staţiile meteorologice din Antarctica".

Dacă în 1964 era încă nevoie ca o centrală telefonică să redirecţioneze apelul la convorbirile de lungă distanţă, astăzi, datorită sateliţiilor de comunicaţie, previziunea lui Asimov a devenit realitate.

3) "Roboţii nu vor fi foarte comuni şi nici foarte evoluaţi în 2014, însă vor exista".

Într-adevăr, roboţii de astăzi nu se compară cu cei din romanele scriitorului, însă în medicină şi industrie roboţii au un rol decisiv. Asimov a prezis că roboţii vor fi controlaţi de "computere miniaturizate". Se poate spune că astfel de computere miniaturizate există deja  - smartphone-urile - care deşi nu controlează încă roboţi se dovedesc a fi, ocazional, un ajutor foarte util pentru oameni.

4) "Când vine vorba de televizoare, acestea vor fi înlocuite de ecrane înglobate în pereţi. Vor apărea în schimb cuburi transparente în care se vor putea difuza imagini tridimensionale".

Televizoarele cu ecran plat par să se apropie de viziunea lui Asimov. De asemenea, televizoarele 3D (deşi nu în formă de cub) sunt o realitate, deşi programele în format 3D nu se bucură încă de foarte multă popularitate.

5) "Conversaţiile cu bazele de pe Lună vor rămâne oarecum dificile".

Asimov, impulsionat de avântul programului spaţial american din 1964, îşi imagina că în 2014 oamenii vor avea deja baze permanente pe Lună. Temerea sa era că o convorbire între o persoană de pe Pământ şi alta de pe Lună va fi îngreunată de întârzierea de 2,5 secunde a semnalului. Dacă în privinţa lunii Asimov a fost prea optimist, acesta a prezis cu succes că în 2014 oamenii nu vor fi ajuns încă pe Marte, ci vor fi avut doar roveri prezenţi pe suprafaţa planetei roşii.

6) "Bucătăriile vor fi prevăute cu aparate care vor pregăti mese complete, care vor încălzi apa şi o vor transforma în cafea".

Aparate care fac automat cafea sunt comune în ziua de azi, însă Asimov avea o viziune mai evoluată asupra problemei. Acesta îşi imagina aparate care vor putea converti o materie primă bazată pe compuşi din alge şi drojdie în feluri de mâncare care să imite gustul preparatelor clasice şi care să aibă şi un gust foarte bun. Primul burger realizat în laborator din celule stem a fost servit unui grup select anul trecut. Deşi comestibilă, carnea artificială avea un gust destul de fad, potrivit celor care au gustat-o.

7) "O centrală electrică bazată pe fuziune nucleară va exista deja în 2014".

Fuziunea nucleară este un obiectiv al oamenilor de ştiinţă încă dinainte ca Asimov să facă această prezicere, însă până în prezent nu s-a putut realiza o astfel de centrală care să genereze mai multă energie decât consumă. Oamenii de ştiinţă spun însă că acel moment este foarte aproape. De fapt, prima centrală bazată pe fuziune nucleară este proiectată să fie dată în funcţiune în 2028, în Franţa.

8) "În 2014 se va lucra intens la dezvoltarea de automobile cu creier robotic".

Deşi nu sunt încă foarte comune, autoturisme care se conduc singure există deja şi se fac într-adevăr eforturi pentru a fi comercializate în viitorul apropiat.

9) "Nu toată populaţia lumii se va bucura de existenţa acestor gadgeturi. Un procent de populaţie şi mai mare decât există azi va trăi în sărăcie şi, deşi poate că o va duce mai bine ca în prezent, comparativ cu restul lumii va fi într-o stare de înapoiere".

Şi aici statisticile îi dau dreptate lui Asimov. Un raport Oxam publicat anul acesta arăta că cei mai bogaţi 85 de oameni din lume au o avere însumată egală cu averile însumate a celor mai săraci 3,5 miliarde de oameni ai planetei.

×
Subiecte în articol: isaac asimov futurologi