x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asociația Națională pentru Arme de Foc din SUA, bună de plată

Asociația Națională pentru Arme de Foc din SUA, bună de plată

de Redacția Jurnalul    |    24 Feb 2024   •   21:40
Asociația Națională pentru Arme de Foc din SUA, bună de plată

Fostul șef al Asociației Naționale pentru Arme de Foc, Wayne LaPierre, a gestionat greșit grupul pentru drepturile armelor de foc și dat milioane de dolari prin cheltuieli inutile pentru a-și susține un stil de viață luxos, a constatat vineri un juriu.

Juriul a recomandat ca Wayne LaPierre să returneze 4,35 milioane de dolari.

Într-un caz de corupție civilă intentat de procurorul general al New York-ului, Letitia James, juriul format din șase persoane din Manhattan a recomandat, de asemenea, ca fostul trezorier și director financiar al NRA, Wilson Phillips, să ramburseze grupului 2 milioane de dolari pentru propria sa proastă gestionare.

Un alt acuzat, actualul secretar și consilier general al NRA, John Frazer, nu a adus prejudicii financiare grupului, a constatat juriul.

Într-un proces din 2020, James a acuzat NRA că a permis directorilor executivi de top să deturneze milioane de dolari pentru lux, transformând grupul în „Lumea lui Wayne”, în timp ce LaPierre se bucura de avioane private, călătorii costisitoare și o sesiune de cumpărături în Beverly Hills.

James a mai spus că NRA a ignorat necesitatea aprobării consiliului de administrație pentru a renunța la conflictele de interese și pentru a aproba tranzacțiile cu persoane din interior.

„Astăzi, după ani de corupție galopantă și de autodepășire, Wayne LaPierre și NRA sunt în sfârșit trași la răspundere”, a declarat James într-un comunicat.

Jurații au constatat că LaPierre a cauzat daune de 5,4 milioane de dolari NRA, dar a rambursat 1,05 milioane de dolari.

Avocații fiecărui inculpat în parte nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Avocații apărării au calificat procesul drept parte a unei „vânători de vrăjitoare” politice, deoarece lui James, un democrat, nu-i plăcea ceea ce reprezenta NRA și dorea să o reducă la tăcere.

Judecătorul Joel Cohen din Manhattan, care a supravegheat procesul, va avea ultimul cuvânt în ceea ce privește soluțiile.

LaPierre, în vârstă de 74 de ani, s-a confruntat cu o posibilă destituire înainte de a demisiona în ianuarie, după mai mult de 32 de ani în calitate de director general. El a transformat NRA într-o forță politică, adesea aliată cu republicanii, care a făcut presiuni asupra Washingtonului și a parlamentelor de stat pentru a extinde drepturile privind armele de foc, chiar și în timp ce împușcăturile în masă s-au înmulțit la nivel național.

Dar grupul pe care l-a condus cândva s-a confruntat cu dificultăți în ultimii ani, cu venituri în scădere cu 44% din 2016, iar numărul de membri a scăzut cu aproape o treime din 2018, potrivit documentelor depuse în instanță anul trecut.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: arme foc sua