x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Assange îl disculpă pe Trump

Assange îl disculpă pe Trump

de Şerban Mihăilă    |    04 Ian 2017   •   17:00
Assange îl disculpă pe Trump

Există un motiv „evident” pentru care administrația Obama se concentrează pe presupusele atacuri cibernetice ale rușilor asupra taberei democraților, din timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din SUA, a declarat, ieri, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, într-un interviu acordat „Fox News”.

Membrii actualei administrații de la Washington încearcă să demonstreze că președintele ales, Donald Trump, nu este un lider legitim, a spus Assange, în timpul unui interviu acordat la sediul ambasadei Ecuadorului la Londra, unde australianul  de 45 de ani s-a refugiat încă din 2012. Extrase din interviu, care urma să fie difuzat de „Fox News”, ieri seară, au fost publicate de site-urile „The Hill” și „Rear Clear Politics”.

„Se încearcă delegitimizarea administrației Trump, în timp ce aceasta se instalează la Casa Albă”, a afirmat Assange, care a precizat pe un ton categoric că nu Moscova se află în spatele dezvăluirilor făcute de WikiLeaks în plină cursă electorală americană, atunci când site-ul condus de australian a publicat mii de mesaje piratate de la șeful echipei de campanie a candidatei democrate la președinție, precum și informații secrete despre jocurile neortodoxe din cadrul Convenției Naționale Democrate (CND). La vremea respectivă, apropiații lui Hillary Clinton au acuzat WikiLeaks că face jocurile candidatului republican, prin intermediul atacurilor informatice realizate de ruși.

Îi scoate basma curată și pe ruși

„În ultimele două luni, am declarat în mod repetat că sursa noastră nu este nici guvernul rus și nici o altă structură de stat”, a afirmat Assange. „Dacă ne uităm însă pe cea mai recentă declarație a guvernului american, făcută pe 29 decembrie, observăm ramuri diferite ale executivului, Trezoreria, Departamentul Securității Interne, FBI și Casa Albă, care și-au prezentat acuzațiile pentru a susține recenta expulzare, de către Obama, a diplomaților ruși. Ce lipsea din toate acele argumentații? Cuvântul Wikileaks! Este foarte ciudat!”, spune Assange, referindu-se la insistența suspectă cu care actuala administrație încearcă să-i scoată vinovați pe diplomații ruși de „ingerințe în procesul electoral american”, deși informațiile au fost obținute și difuzate de WikiLeaks. „Nu știu dacă WikiLeaks a schimbat rezultatul alegerilor, dar, cu siguranță, cuvintele rostite de Hillary Clinton, de managerul ei de campanie și de liderul CND au făcut acest lucru”, a încheiat el. 

Soarta lui Assange depinde de o eventuală grațiere prezidențială din partea lui Trump. SUA vor să-l judece pentru publicarea a peste 250.000 de documente secrete.

Pe numele lui Assange a fost emis un mandat de arestare, la solicitarea autorităților suedeze, pentru un presupus viol, în 2010. El acuză însă o stratagemă pentru a fi extrădat în SUA.

×