Dezvăluirile WikiLeaks, care au pus pe jar Departamentul de Stat al SUA şi nu numai, vor continua, se pare, şi anul viitor. Cel puţin aşa promite fondatorul site-ului, Julian Assange, care a anunţat joi seară că peste 1 milion de documente secrete sunt gata să fie date publicităţii. El a ţinut un discurs din sediul ambasadei ecuadoriene la Londra, unde se află refugiat de acum şase luni, pentru a împiedica deportarea sa în Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale, Julian Assange argumentând că există riscul să fie predat mai apoi autorităţilor americane.
Câteva sute de persoane, majoritatea vorbitoare de limbă spaniolă, s-au adunat în faţa ambasadei ecuadoriene pentru a asculta discursul pregătit de fondatorul site-ului WiliLeaks, Julian Assange. Acesta s-a folosit de prilej pentru a ataca politicile SUA şi pentru a atrage atenţia asupra sancţiunilor economice care ar putea fi impuse Ecuadorului din cauza faptului că i-a acordat azil politic. Julian Assange a dat vina pe SUA şi pentru blocarea conturilor site-ului WikiLeaks, dar a promis că, în ciuda tuturor piedicilor care i se pun, dezvăluirile vor continua şi în 2013. "Anul viitor va fi la fel de ocupat. WikiLeaks are deja peste 1 milion de documente care sunt pregătite pentru publicare. Sunt documente care vor afecta toate ţările din lume. Munca mea nu va avea de suferit de pe urma presiunilor, dar atât timp cât aceste investigaţii imorale împotriva mea continuă şi atâta timp cât Guvernul australian nu va lua apărarea jurnalismului şi a dezvăluirilor făcute de WikiLeaks, sunt nevoit să rămân în ambasada ecuadoriană" - a declarat Julian Assange. Este pentru a doua oară când el ţine un discurs de la balconul ambasadei ecuadoriene. În august a făcut un apel către autorităţi în care cerea să se pună capăt impasului diplomatic la care s-a ajuns după ce Guvernul ecuadorian i-a acceptat cererea de azil politic. Deşi joi seară se aştepta un anunţ privind posibila sa implicare în politica australiană, existând zvonuri că Julian Assange ar dori să candideze pentru un post de senator, aluziile la acest lucru au fost destul de vagi.
Fondatorul WikiLeaks s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului în urmă cu şase luni, după ce judecătorii britanici au decis că poate fi extrădat în Suedia, pentru a răspunde acuzaţiilor de viol şi molestare sexuală, care i-au fost aduse de către două foste colaboratoare. Julian Assange susţine însă că dosarul său este unul motivat politic, arestarea sa survenind la scurt timp după ce site-ul pe care îl deţine a dat publicităţii mai multe telegrame secrete transmise de diplomaţi americani. El şi-a exprimat temerea că, odată extrădat în Suedia, ar putea fi predat autorităţilor americane, care ar intenţia să îl acuze de spionaj şi să îl condamne la moarte. Julian Assange a fost avertizat de autorităţi că va fi arestat imediat ce va ieşi din sediul ambasadei ecuadoriene, clădirea fiind supravegheată non stop de ofiţeri ai poliţiei. În urmă cu câteva săptămâni au apărut informaţii potrivit cărora fondatorul WikiLeaks ar fi grav bolnav şi ar avea nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, însă reprezentanţii ambasadei au precizat ulterior că nu este un caz care să necesite asistenţă medicală constantă.