x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac informatic lansat de Coreea de Nord asupra SUA şi Coreea de Sud

Atac informatic lansat de Coreea de Nord asupra SUA şi Coreea de Sud

09 Iul 2009   •   00:00

Un atac informatic de proporţii a afectat computerele administraţiei americane şi reţelele informatice din SUA şi Coreea de Sud, printre instituţiile afectate numărându-se Casa Albă şi Pentagonul, notează cotidianul britanic The Guardian.



Pe lista ţintelor atacului, considerat unul dintre cele mai serioase şi sofisticate care au lovit vreodată SUA, s-a numărat Bursa din New York, Agenţia Naţională pentru Securitate, Departamentul Securităţii Interne, Departamentul de Stat şi redacţia cotidianului The Washington Post. În Coreea de Sud, atacul a vizat Casa Albastră / sediul preşedinţiei/, mai multe bănci, guvernul şi mass-media.

Imediat după atacul informatic, oficialii din serviciile de informaţii sud-coreene au arătat cu degetul către Coreea de Nord sau către forţele pro-Phenian. Ulterior, analiştii în informatică de la Seul au declarat că virusul este o versiune îmbunătăţită a virusului rusesc My Doom, care are cea mai rapidă răspândire din lume, lansat pentru prima dată în 2004.

Atacul informatic, de tipul "denial of service" /care pot închide comunicaţiile electronice ale unei companii pe o perioadă de timp nedefinită/, a lovit sâmbătă Statele Unite, bombardând reţele de computere ale instituţiile menţionate cu mesaje de la computerele infectate, făcându-le astfel inacesibile. Doi oficiali guvernamentali au recunoscut că site-urile Ministerului american al Finanţelor şi ale serviciilor secrete au fost virusate. La fel şi computerele Comisiei Federale de comerţ şi Ministerul Transporturilor. Atacul a fost atât de puternic încât unele site-uri nu au mai funcţionat timp de două zile, iar alte continuă să aibă probleme. Aparent, notează The Guardian, computerele Casei Albe şi ale Pentagonului nu au fost extrem de afectate.

Un al doilea val de atacuri a apărut marţi, 7 iulie, însă de data aceasta ţinta au fost instituţiile sud-coreene. Deşi SUA şi Coreea de Sud suferă astfel de atacuri pe mii de computere în fiecare zi, rareori atacul are o astfel de scară.

Războiul informatic a devenit una dintre cele mai controversate probleme de securitate la nivel mondial, cu SUA şi Rusia divizate în privinţa existenţei unui tratat care să interzică oficial în legislaţia internaţională atacurile informatice, la fel cum se întâmplă în privinţa armelor chimice.

Potrivit AhnLab, o firmă de consultanţă în privinţa securităţii computerelor, cu baza la Seul, virusul este o variantă îmbunătăţită a MyDoom, care nu conţine doar liste ale site-urilor de atac, ci afectează şi funcţionarea computerului infectat. Alţi specialişti care au examinat codul virusului, susţin că acesta viza 13 reţele sud-coreene şi 23 americane, deşi cei care l-au făcut au creat şi posibilitatea de a fi adăugate noi ţinte.

Asia a devenit cel mai activ continent pe frontul războiului informatic. Potrivit relatărilor, Coreea de Nord şi-ar fi creat o unitate care se ocupă cu războiul informatic la sfârşitul anilor "80, în replică la investiţiile făcute de armata chineză în acest domeniu.

In 2007, Estonia a fost ţinta unui atac de tipul "denial of service" care a vizat mass-media, sistemul bancar şi site-urile guvernamentale, la câteva zile după o dispută cu etnicii ruşi în privinţa unei statui a Armatei Roşii. In 2008, un alt atac de tipul "denial of service", de data aceasta împotriva Georgiei, a coincis cu acţiunile militare ale Rusiei împotriva fostei republici sovietice.

Tot anul trecut, o comisie a congresului american a relatat cum hackerii chinezi vizează în mod regulat reţelele de calculatoare şi bazele de date folosite de guvernul american şi de contractorii americani din domeniul apărării.

×
Subiecte în articol: externe informatic coreea