x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ATAC LA ŞCOALĂ - Şi-a ucis nouă colegi

ATAC LA ŞCOALĂ - Şi-a ucis nouă colegi

de Sînziana Stancu    |    24 Sep 2008   •   00:00
ATAC LA ŞCOALĂ - Şi-a ucis nouă colegi

Un licean de la un colegiu vocaţional din Finlanda a dechis ieri focul asupra colegilor săi şi i-a răpus cu gloanţe pe nouă dintre ei, apoi a încercat să se sinucidă.



Un licean de la un colegiu vocaţional din Finlanda a dechis ieri focul asupra colegilor săi şi i-a răpus cu gloanţe pe nouă dintre ei, apoi a încercat să se sinucidă.

Ucigaşul se numeşte Matti Juhani Saari, are 22 de ani şi era elev la colegiul din Kauhajoki, o localitate situată la vestul Finlandei, la aproximativ 500 de kilometri de Helsinki. Saari era înscris în anul II, la profilul industrial “hoteluri şi restaurante”, colegiul avînd şi clase de asistenţi medicali. Potrivit poliţiei finlandeze, tânărul a deschis focul la întâmplare, în curtea liceului, asupra colegilor lui, a ucis nouă dintre ei, apoi a încercat să se sinucidă, întorcând arma automată cu care trăsese în ei spre capul său, însă nu a reuşit decât să îşi provoace răni grave. La scurt timp, a murit la spital. Saari venise la colegiu dimineaţa, îmbrăcat într-un costum de sport negru, avea faţa cagulată, iar în spate purtând un rucsac, de asemenea negru. A scos la un moment dat din rucsac un pistol automat şi a început să tragă, luându-şi colegii prin surprindere.

PREVIZIBIL
Motivele atacului său nu au putut fi cunoscute, însă AFP, care citează surse oficiale finlandeze, scrie că tragedia putea să fie evitată. Ministrul finlandez de Interne, Anne Holmlund, a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă, că tânărul fusese interogat cu o zi înainte de poliţie, după ce publicase pe site-ul YouTube o înregistrare în care era înfăţişat antrenându-se cu o armă. Televiziunea naţională finlandeză a relatat că agresorul ar fi lansat un avertisment pe internet, încă de acum cinci zile, atât liceului său, cât şi altor patru colegii. Se pare că există şi mai multe zeci de răniţi, deoarece direcţia colegiului la care s-a produs tragedia a relatat că, pe lângă arma de foc, Saari avea în rucsac mai multe dispozitive explozive, din care a apucat să arunce câteva în clădire, aceastea explodând şi provocând incendii.

Este al doilea atac de acest gen în acest an, primul producându-se în data de 17 noiembrie, la un liceu dintr-o altă localitate finlandeză, Tuusula, situată la 40 de kilometri  la nord de Helsinki, unde un elev de 18 ani şi-a ucis opt colegi, apoi s-a sinucis. În Finlanda, ca şi în celeallte ţări nordice, asemenea atacuri sunt cazuri rarisime.

×
Subiecte în articol: externe