x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac la Wall Street

Atac la Wall Street

de Mihaela Biliovschi    |    22 Iul 2010   •   00:00
Atac la Wall Street
Sursa foto: Arhiva Casa Albă/

După 11 septembrie 2001, Wall Street a înregistrat miercuri unul dintre cele mai mari atacuri la existenţa firmelor financiare. Preşedintele Barack Obama susţine că interesul americanilor de rând a primat în noul pachet de reforme financiare.



Miercuri la prânz, președintele american, Barack Obama a semnat cu 12 pixuri diferite noul pachet legislativ în 2.300 de pagini și 533 de noi legi. Legislația-mamut este menită să limiteze și structureze sectorul financiar american prin cel mai strict set de legi ce-a guvernat Wall Street-ul.

În ultimii doi ani, avea să spună președintele american înainte de a semna propunerea legislativă, America a trecut prin cea mai grea perioadă financiară de la Marea Depresie încoace. Bilanțul în roșu totalizează 8 milioane de americani ce și-au pierdut locul de muncă și alte 10 milioane ce-au pierdut locuința. "Prea mulți oameni au suferit durerea acestei crize", a spus Obama în discursul său. "Iar cauza primară în criza sectorului financiar o reprezintă sistemul financiar ce a permis unora să-și asume riscuri fără acoperire", a adăugat președintele, exemplificând prin cazul companiei AIG.

Inovaţie, nu înşelaciune
Discursul lui Obama a fost unul scurt, de aproximativ 5 minute, dar în care a accentuat câteva puncte de interes pentru americani. A început prin a etala cele mai grave efecte ale crizei financiare, precum pierderile de locuri de muncă și de locuințe. Apoi Obama a dat exemplul firmei AIG ce a fost salvată printr-un pachet financiar acordat de Guvern din taxele contribuabililor americani. "Această reformă financiară va pune capăt pentru totdeauna salvării marilor companii prin banii contribuabililor", a spus Obama, "iar americanilor nu li se va mai cere vreodată să plătească factura pentru Wall Street". Președintele american a subliniat apoi rolul sectorului financiar în America și faptul că noua reformă va determina firmele să câștige clienți prin inovație și potențial și nu prin înșelăciune. "Nu ai motiv de frică în fața reformei decât dacă firma ta înșeală clienții", a avertizat Obama.

Președintele american a caracterizat noul pachet legislativ printr-un stil caracteristic Administrației: a pus totul în contextul istoric. "Prin această reformă va fi creată cea mai puternică structură pentru protecția consumatorului în istorie". Obama nu a menționat la care istorie face referire.

Referire a făcut însă de câteva ori la compania AIG. Obama a spus că prin acest nou set de reguli nici o firmă nu va mai fi protejată pe principiul că este "prea mare ca să dea faliment". Pachetul legislativ va suferi modificări și ajustări pe parcursul aplicării legilor, iar Obama a averitzat cu privire la acest lucru, anunțând însă că în final americanii vor avea numai de câștigat. De exemplu, Obama a spus că în cazul contractelor ipotecare sau a împrumuturilor acordate studenților, scrisul mărunt de pe ultimile pagini ale contactului va fi mult simplificat în așa măsură încât să se evite înșelarea clienților. Obama și-a încheiat adresa prin a asigura că nu exită nici o linie de demarcație între Wall Street, reprezentând sectorul financiar și Main Street, reprezentând clasa mijlocie, clasa muncitoare a Americii.

Analiștii politici au descris semnarea reformei financiare drept victorie majoră în politica internă a Administrației Obama.
În prag de alegeri interimare, președintele nu a omis să crediteze eforturile depuse de congresmanii democrați dar și de trei senatori republicani, fiind singurii din partidul lui Bush ce au votat pentru reforma financiară. Astfel, pachetul legislativ a trecut cu greu de Senat, fiind votat cu minimul necesar de 60 de voturi și 39 de voturi împotrivă.

Wall Street Journal a caracterizat noua reformă financiară ca fiind "cea mai mare expansiune a guvernului de la Mare Depresie americană" (1929-1939). Următorul pas va fi, după primirea semnăturii prezidențiale, plasarea pachetului legislativ pe mâinile a 10 agenții ce vor avea privilegiul, după cum scrie Wall Street Journal, de a crea sute de noi reguli ce vor guverna sectorul financiar. Abia acest proces, scrie ziarul american, va contura cu precizie legislația ce va guverna sistemul financiar. Conform Wall Street Journal, marile firme bancare americane au desemnat deja zeci și sute de echipe speciale plătite cu sute de milioane de dolari ce vor avea rolul de a analiza pachetul legislativ.

Excepţie de la regulă: Frannie Mae şi Freddie Mac

Câțiva republicani au subliniat faptul că marea "omisie" a reformei financiare o reprezintă firmele de finanțare și ipotecare administrate de Guvern, anume Fannie Mae și Freddie Mac.  Peste 300 de bănci au declarat faliment din ianuarie 2008 și până în prezent în timp ce oamenii de afaceri se zbat pentru a obține împrumuturi necesare pentru a rămâne pe piață.

Semnarea reformei financiare nu a afectat prea mult balansul indicelui Dow Jones Industrial, acesta menținându-se în timpul discursului prezidențial deasupra valorii de 10.000.

×
Subiecte în articol: special externe observator