x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul pregătește un desant terestru în Gaza și amenință Hezbollah cu distrugerea Libanului dacă vor ataca nordul Israelului

Israelul pregătește un desant terestru în Gaza și amenință Hezbollah cu distrugerea Libanului dacă vor ataca nordul Israelului

de Redacția Jurnalul    |    14 Oct 2023   •   22:36
Israelul pregătește un desant terestru în Gaza și amenință Hezbollah cu distrugerea Libanului dacă vor ataca nordul Israelului
Sursa foto: Hepta

Israelul se pregătea sâmbătă să lanseze un asalt terestru în Fâșia Gaza, controlată de Hamas, după ce le-a spus palestinienilor care trăiesc în acest teritoriu dens populat să fugă spre sud, către frontiera închisă cu Egiptul, relatează Reuters.

Între timp, consilierul israelian pe probleme de securitate națională a avertizat gruparea militantă libaneză Hezbollah să nu înceapă un război pe un al doilea front în nordul Israelului, amenințând cu „distrugerea Libanului” în caz contrar.

Israelul a promis să anihileze gruparea militantă Hamas, care controlează Gaza, ca represalii la un atac violent al luptătorilor săi, care au luat cu asalt orașele israeliene în urmă cu o săptămână, împușcând civili și luând zeci de ostatici în cel mai grav atac asupra civililor din istoria Israelului.

Aproximativ 1.300 de persoane au fost ucise într-un atac brutal care a lăsat Israelul în stare de șoc profund, atât din cauza dimensiunii crimelor, cât și din cauza imaginilor îngrozitoare filmate cu telefoanele mobile și a rapoartelor serviciilor medicale și de urgență privind atrocitățile comise în orașele și kibbutzurile care au fost invadate.

Ca răspuns, avioanele și artileria israeliană au supus Gaza celui mai intens bombardament pe care l-a văzut vreodată, punând enclava, în care locuiesc 2,3 milioane de palestinieni, sub un asediu total.

Autoritățile din Gaza afirmă că peste 2.200 de persoane au fost ucise, dintre care un sfert copii, și aproape 10.000 au fost rănite. Echipele de salvare au căutat cu disperare supraviețuitori ai raidurilor aeriene nocturne.

Mii de palestinieni au fugit sâmbătă din nordul Fâșiei Gaza din calea așteptatului asalt terestru israelian, în timp ce Israelul a bombardat zona cu mai multe lovituri aeriene și a declarat că a menținut deschise două drumuri pentru a permite oamenilor să scape.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că palestinienii vor „rămâne pe pământul nostru”, chiar dacă un milion de locuitori din Gaza ar fi fugit din casele lor de când Israelul și-a început bombardamentele.

Atacul surpriză al Hamas din 7 octombrie a lansat regiunea într-o nouă criză, în timp ce liderii israelieni furioși se pregătesc să răspundă cu o forță zdrobitoare.

„Soldații și batalioanele FDI (Forțele de Apărare Israeliene) sunt desfășurate în întreaga țară și își sporesc pregătirea operațională pentru următoarele etape ale războiului, cu accent pe operațiuni terestre semnificative”, a declarat armata într-un comunicat.

Aceasta a adăugat că acestea vor include atacuri aeriene, maritime și terestre și vor acoperi o „arenă de luptă extinsă”, fără a da detalii.

Vineri, armata israeliană a transmis populației din jumătatea nordică a Fâșiei Gaza, care include cea mai mare așezare din enclavă, orașul Gaza, să se mute imediat spre sud. Sâmbătă, ea a declarat că va garanta siguranța palestinienilor care fug pe două drumuri principale până la ora 16:00 (13:00 GMT). Pe măsură ce termenul limită trecea, trupele se masau în jurul Gaza.

Hamas le-a spus oamenilor să nu plece și a afirmat că drumurile de ieșire nu sunt sigure. Acesta afirmă că zeci de persoane au fost ucise în loviturile asupra mașinilor și camioanelor care transportau refugiați vineri, lucru pe care Reuters nu l-a putut verifica în mod independent. Israelul spune că Hamas împiedică oamenii să plece pentru a-i folosi ca scuturi umane, ceea ce Hamas neagă.

În cartierul Tel Al-Hawa din orașul Gaza, în zona în care Israelul a ordonat evacuarea, avioanele de război au bombardat o zonă rezidențială în timpul nopții, lovind mai multe case, potrivit locuitorilor care s-au refugiat la spitalul Al Quds din apropiere.

„Am trăit o noapte de groază. Israelul ne-a pedepsit pentru că nu am vrut să ne părăsim casa. Există o brutalitate mai rea decât aceasta?”, a declarat telefonic de la spital un tată a trei copii, refuzând să își dea numele de teama represaliilor.

„Prefer să mor și să nu plec, dar nu pot să-mi văd soția și copiii murind sub ochii mei”.

Semiluna Roșie palestiniană a declarat că a primit un ordin israelian de a evacua spitalul până la ora 16:00, dar că nu va face acest lucru deoarece are datoria umanitară de a continua să ofere servicii bolnavilor și răniților.

În Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, unde avioanele israeliene au lovit peste noapte o clădire de patru etaje, vecinii s-au grăbit să salveze oamenii.

Un jurnalist din Gaza a filmat un echipaj de ambulanță care căuta supraviețuitori în urma unui atac aerian nocturn. Un paramedic a putut fi văzut intrând pe o alee luminată de o lampă frontală, când un fulger uriaș de la un alt atac a izbucnit în fața sa. Medicii s-au urcat în ambulanțe și au plecat în viteză, în timp ce avioanele urlau deasupra. Un medic rănit a țipat: „Ochii mei! Ochii mei!”.

Atacurile asupra Israelului au aruncat națiunea într-o durere profundă, iar sute de mii de rezerviști au fost mobilizați în câteva zile.

Familiile israelienilor răpiți sunt îngrozite pentru siguranța lor. Avichai Brodetz, un fermier din Kibbutzul Kfar Aza, a cărui soție și trei copii au fost luați prizonieri în Gaza, a ridicat o tabără în fața sediului armatei israeliene pentru a atrage atenția asupra situației lor.

„Primul lucru care trebuie să se întâmple este eliberarea femeilor și copiilor”, a declarat el reporterilor.

Aripa armată a Hamas a declarat că nouă prizonieri, inclusiv patru străini, au fost uciși în cursul nopții din cauza loviturilor aeriene israeliene. Aceasta a amenințat anterior că va ucide un ostatic pentru fiecare clădire pe care Israelul o atacă fără avertisment.

Atacurile Israelului asupra Gazei nu au reușit să oprească atacurile cu rachete ale Hamas asupra orașelor israeliene. Sirenele de raid aerian au sunat sâmbătă în centrul Israelului, iar rachetele au lovit o seră în Ashkelon și au rănit patru persoane într-un kibbutz.

Singura rută de ieșire din Gaza care nu se află sub control israelian este un punct de control cu Egiptul la Rafah. Egiptul spune oficial că partea sa este deschisă, dar traficul este oprit de câteva zile din cauza loviturilor israeliene. Surse de securitate egiptene au declarat că partea egipteană este în curs de consolidare, iar Cairo nu intenționează să accepte un aflux masiv de refugiați.

Un oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Statele Unite fac eforturi pentru a deschide sâmbătă punctul de trecere pentru a permite ieșirea unor persoane și că au fost în contact cu palestinieni-americani care doresc să părăsească Gaza. Washingtonul a declarat ulterior că le-a spus cetățenilor săi să încerce să ajungă la punctul de trecere.

Țările și agențiile umanitare au trimis provizii în Egipt, dar până acum nu au reușit să le aducă în Gaza. Israelul spune că nimic nu poate intra prin Rafah fără coordonarea sa.

Israelul spune că ordinul de evacuare este un gest umanitar pentru a proteja locuitorii în timp ce îi elimină pe luptătorii Hamas. Națiunile Unite spun că atât de mulți oameni nu pot fi mutați în siguranță în interiorul enclavei asediate fără a provoca un dezastru umanitar.

Hamas a jurat să lupte până la ultima picătură de sânge și spune că ordinul de părăsire a nordului enclavei este un truc pentru a-i forța pe locuitori să renunțe la casele lor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: hezbollah liban fasia gaza Israel