x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat terorist în inima Europei! Masacru la Bruxelles: Un bărbat a împușcat mortal cel puțin doi oameni. Atacatorul este încă în libertate

Atentat terorist în inima Europei! Masacru la Bruxelles: Un bărbat a împușcat mortal cel puțin doi oameni. Atacatorul este încă în libertate

de Redacția Jurnalul    |    16 Oct 2023   •   22:00
Atentat terorist în inima Europei! Masacru la Bruxelles: Un bărbat a împușcat mortal cel puțin doi oameni. Atacatorul este încă în libertate

Se aud împușcături, luni, în centrul Bruxelles-ului, capitala Belgiei, și cel puțin două persoane sunt decedate, potrivit BFMTV. Suspectul a fugit pe un scuter.

UPDATE 1:

Teroristul, Slayem Slouma (numele său în videoclip). a publicat un videoclip pe rețelele de socializare în care își pretinde apartenența la Daesh și se laudă că a ucis necredincioși pentru a „răzbuna musulmanii”.

Update 2: Potrivit RTBF, trăgătorul a împușcat anterior o persoană într-un hol de intrare, înainte de a viza două persoane dintr-un taxi. 

Update 3:  „Totul indică un atac antisemit”, a declarat ministrul de interne Joelle Milquet.

Belgia a ridicat nivelul de alertă la patru, nivelul maxim, în urma focurilor de armă din centrul Bruxellesului, în urma cărora cel puțin două persoane au murit. De asemenea, securitatea a fost întărită în jurul stadionului unde are loc meciul dintre Belgia și Suedia.

Update 4: Meciul de calificare la Euro 2024 dintre Belgia și Suedia a fost abandonat la pauză în urma morții celor doi suedezi. Jucătorii suedezi au spus UEFA că nu vor să joace a doua repriză, iar belgienii au fost de acord. 

Update 5:  „Europa noastră este zguduită” a reacționat Emmanuel Macron, președintele Franței. Ursula von der Leyen, președintele CE, a declarat că ”suntem uniți împotriva terorii”. 

Update 6 : 

Mesajul atacatorului după crimă:

„Allahu Akbar. Numele meu este Abdesalem Al Guilani și sunt un luptător pentru Allah. Sunt din Statul Islamic. Iubim pe cine ne iubește și urâm pe cine ne urăște. Trăim pentru religia noastră și murim pentru religia noastră. Fratele tău s-a răzbunat în numele musulmanilor. Am ucis 3 suedezi până acum Al hamdoulelah. 3 suedezi, da. Cei cărora le-am greșit cu ceva, să mă ierte. Și eu îi iert pe toți. Salam Aleykoum". 

Știre inițială:

Un schimb de focuri de armă are loc luni seara în centrul capitalei belgiene.

Atacul s-a soldat cu cel puțin două persoane decedate.

Informația a fost confirmată de Parchetul local.

Împușcăturile au avut loc în apropiere de Place Sainctelette, pe Boulevard d'Yprès.

Imaginile postate pe rețelele de socializare arată un bărbat îmbrăcat într-o vestă fluorescentă care trage cu o armă în mijlocul străzii, potrivit Le Figaro.

Din primele informații, se pare că ambele victime purtau tricouri de fotbal suedeze, înainte de meciul din această seară împotriva Belgiei, din preliminariile Euro.

Potrivit martorilor, atacatorul a strigat "Allah Akbar" în timp ce trăgea cu arma.

Le Figaro scrie că tânărul care a împușcat mortal doi oameni a folosit o pușcă automată, anunță autoritățile. 

Suspectul a fugit pe un scuter.

Vom reveni cu detalii.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: atentat terorist bruxelles