x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ATACUL TERORIST de la Charlie Hebdo. Zi de DOLIU NAŢIONAL în Franţa, manifestaţii la New York, Washington şi Montreal

ATACUL TERORIST de la Charlie Hebdo. Zi de DOLIU NAŢIONAL în Franţa, manifestaţii la New York, Washington şi Montreal

08 Ian 2015   •   08:12
ATACUL TERORIST de la Charlie Hebdo. Zi de DOLIU NAŢIONAL în Franţa, manifestaţii la New York, Washington şi Montreal

Joi a fost declarată "zi de doliu naţional" în Franţa, în memoria celor douăsprezece persoane ucise în atacul comis ieri la Paris, împotriva sediului redacţiei publicaţiei satirice Charlie Hebdo.

Preşedintele François Hollande a anunţat că drapelele vor coborâte în bernă timp de trei zile şi că "un moment de reculegere se va păstra joi la amiază în toate instituţiile publice" .

"Toţi cetăţenii noştri trebuie să poată să se alăture acestui omagiu. Angajatorii au fost invitaţi să permită salariaţilor să participe", se arată într-o circulară semnată de primul ministru Manuel Valls.




Manifestaţii la New York, Washington şi Montreal
    
Sute de persoane s-au reunit miercuri la New York, Washington şi Montreal pentru a denunţa atentatul împotriva săptămânalului francez Charlie Hebdo şi a apăra libertatea presei.

La Washington, printre cei 300 de manifestanţi se afla Christine Lagarde, directoarea FMI, venită pentru a-şi exprima "solidaritatea cu compatrioţii ei şi simpatia sa pentru victime".

Manifestaţia în faţa Newseum, muzeu consacrat presei în capitala americană, a fost organizată de un francez expatriat, Olivier Roumy, care a "trăit atentatele din 11 Septembrie în SUA, aşa cum astăzi trăim un 11 Septembrie francez".

La New York, în pofida unei temperaturi de minus 20 de grade Celsius, mai multe sute de persoane, în mare majoritate francezi, au cântat Marseillaise. Ambasadorul Franţei la ONU, Francois Delattre, şi consulul Franţei la New York, Bertrand Lortholary, au fost prezenţi.

În Canada, la Montreal, Quebec şi Winnipeg, sute de persoane şi-au exprimat de asemenea solidaritatea cu victimele. Drapelele au fost coborâte în bernă pe mai multe edificii publice, precum primăria din Montreal şi Adunarea naţională din Quebec.

Douăsprezece persoane au fost ucise, printre care personalităţi de marcă ale săptămânalului Charlie Hebdo, caricaturiştii Charb, Cabu, Wolinski, Tignous şi Honore, în timp ce alte unsprezece persoane au fost rănite, între care patru grav.

Reacţiile de pe reţelele sociale şi în adunări spontane s-au multiplicat în noaptea de miercuri spre joi în mai multe oraşe din Franţa şi în străinătate după acest carnagiu.

×