x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atacurile asupra Nord Stream: Norvegia instituie pază militară la uzinele de petrol și gaze

Atacurile asupra Nord Stream: Norvegia instituie pază militară la uzinele de petrol și gaze

03 Oct 2022   •   16:00
Atacurile asupra Nord Stream: Norvegia instituie pază militară la uzinele de petrol și gaze

Forțele armate norvegiene a detașat militari la principalele uzine de prelucrare a petrolului și gazelor de pe uscat. Acțiunea are scopul de a spori securitatea unităților, în urma suspiciunilor create de incidentul de la gazoductele Nord Stream de săptămâna trecută.

La cererea poliției norvegiene, Garda Națională norvegiană a început luni să desfășoare trupe la uzinele responsabile de prelucrarea și exportul de petrol și gaze. Deși guvernul de la Oslo a anunțat că nu are cunoștință de nicio amenințare la adresa infrastructurii de petrol și gaze, autoritățile au considerat totuși că este prudent să consolideze securitatea, scrie Reuters.

Printre instalațiile de pe uscat care au primit protecție polițienească și militară se numără terminalele de export de gaz Kollsnes și Nyhamna, uzina de gaz și condensat Kaarstoe și rafinăria de petrol Mongstad.

Un purtător de cuvânt al forțelor armate a refuzat să spună câți soldați au fost desfășurați.

Conductele rusești Nord Stream 1 și 2 au explodat pe 26 septembrie 2022, iar gazele s-au scurs în Marea Baltică, în largul coastelor Danemarcei și Suediei. Seismologii au înregistrat explozii în zonă, iar poliția din mai multe țări a lansat anchete.

Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze din Europa, după întreruperea livrărilor din Rusia, fiind și un important exportator de petrol, și a desfășurat săptămâna trecută forțele navale și aeriene pentru a patrula în preajma câmpurilor petroliere. Autoritățile au anunțat că vor primi asistență din partea Marii Britanii, Germaniei și Franței.

×
Subiecte în articol: Norvegia gaze armata petrol