x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atena: Manifestanţii blochează ministerele

Atena: Manifestanţii blochează ministerele

de Marina Constantinoiu    |    29 Sep 2011   •   13:25
Atena: Manifestanţii blochează ministerele

Mai multe mii de oameni au blocat inca de joi dimineata intrarea in sediile unor ministere, in ziua in care urmeaza sa se reia negocierile directe pentru deblocarea unei noi transe de aproximativ opt miliarde de euro din ajutorul financiar de la FMI, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana, relateaza France Presse.

Protestele de la Atena s-au amplificat din nou in ultimele zile, pe fondul nemultumirii tot mai mari legate de planurile de stricta austeritate, cu ajutorul carora autoritatile elene vor sa reduca deficitul bugetar si astfel sa-si indeplineasca angajamentele fata de partenerii internationali, pe care se bazeaza pentru evitarea falimentului.

Delegatia institutiilor internationale (“troica') a revenit la Atena, pentru a incheia negocierile si raportul de evaluare a implementarii programului de finantare externa.

Troica a parasit Grecia la 2 septembrie, suspendand discutiile pentru acordarea celei de-a sasea transe a imprumutului, dupa ce constatase sa tintele fiscale, masurile de austeritate si reformele adoptate nu erau indeplinite in termeni si la termenele stabilite. Inainte de a reveni la Atena, misiunea a solicitat asigurari scrise din partea autoritatilor elene, in legatura cu noile angajamente, respectiv reducerea salariilor si pensiilor, concedieri masive in sectorul bugetar, majorarea taxelor si masuri de eradicare a evaziunii fiscale.

Dupa o perioada extrem de tensionata, se anticipeaza ca, in cele din urma, discutiile vor debloca acele 8 miliarde de euro, care vor oferi statului elen posibilitatea de a evita, luna viitoare, intrarea in incapacitate de plata.

Inaintea intalnirii echipei guvernamentale cu reprezentantii misiunii, Confederatia Sindicatelor Functionarilor Publici avertiza, printr-un comunicat, ca organizatiile sindicale vor ocupa majoritatea ministerelor si se vor opune tuturor acestor masuri.

×
Subiecte în articol: criza atena grecia proteste austeritate