x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ATENTAT LA IERUSALIM/Buldozeristul furios

ATENTAT LA IERUSALIM/Buldozeristul furios

de Mihaela Matachita    |    06 Mar 2009   •   00:00

Un arab care conducea un  buldozer a lovit un vehicul al poliţiei, rănind doi ofiţeri, şi a încercat să izbească un autobuz pe una din principalele artere de circulaţie din Ierusalim înainte de a fi rănit mortal de către poliţişti, au relatat ynetnews.com. şi Haaretz online.



După neutralizarea atacatorului, un exemplar din Coran a fost găsit deschis în cabina utilajului, iar buldozeristul, neidentificat, a murit la spital în urma rănilor, potrivit poliţiei. Martorii au spus că pasagerii din autobuzul vizat, panicaţi, i-au cerut şoferului să oprească pentru a părăsi vehiculul. În acel moment, un poliţist şi un şofer de taxi s-au apropiat de buldozer şi au tras asupra ocupantului. Buldozerul s-a oprit într-un releu electric, fără a lovi autobuzul în care se aflau fete pregătite pentru sărbătoarea evreiască Purim. Numeroase persoane care au asistat la incident au intrat în stare de şoc, primind îngrijiri medicale la faţa locului.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei israeliene, Micky Rosenfeld, a declarat că "pare a fi vorba de un atentat terorist după elementele de care dispunem în prezent". Este al treilea atentat de acest fel în opt luni. La 2 iulie, trei israelieni au fost ucişi la Ierusalim de către un buldozerist arab, iar după trei săptămâni, alt arab care conducea un utilaj a rănit aproximativ 15 oameni cu doar câteva ore înaintea sosirii la Ierusalim a candidatului democrat pentru Casa Albă, Barack Obama, devenit ulterior preşedinte al SUA. Prezentul atac a intervenit a doua zi după prima vizită în Israel a noului secretar de stat american, Hillary Clinton.

Atacatorii din 2008 erau arabi din Ierusalimul de Est, revendicat de palestinieni drept capitală pentru noul lor stat. Atacul de joi a fost salutat de Mouchir al Masri, purtătorul de cuvânt al Hamas, care a spus că acesta este "un răspuns natural" la demolarea de către Israel a caselor palestinienilor din Ierusalimul de Est. Statul evreu anunţase de săptămâna trecută că va distruge peste 80 de locuinţe arabe construite fără autorizaţie în partea estică a oraşului.

×
Subiecte în articol: externe