x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat la putere

Atentat la putere

de Sînziana Stancu    |    13 Dec 2007   •   00:00
Atentat la putere
Sursa foto: -/

Un apropiat al viitorului candidat la preşedinţia Libanului şi inamicul principal al rebelilor islamişti a fost lichidat ieri, in urma unei explozii puternice, la Beirut.


Explozia unei maşini-capcană s-a produs in apropierea palatului prezidenţial, situat intr-o zonă cosmopolită din sudul capitalei li-baneze, Baabda, unde se află şi mai multe ambasade, informează AFP. Ţinta asasinilor a fost generalul Francois el-Hajj, care a murit pe loc, impreună cu garda sa de corp, cănd vehiculul in care se aflau a trecut pe lăngă maşina-capcană. Generalul era un apropiat al favoritului in cursa prezidenţială, Michel Sleimane, şeful armatei libaneze, şi se zvonea că ar fi urmat să ii preia funcţia dacă acesta ar fi căştigat scrutinul prezidenţial.


PATRIOT. Venirea lui El-Hajj la cărma armatei nu ar fi fost pe placul rebelilor islamişti din gruparea Fath al-Islam, din tabăra refugiaţilor palestinieni din nordul Libanului, de unde au fost alungaţi in această vară de trupele guvernamentale conduse de general. Luptele săngeroase din vară s-au soldat cu 163 de morţi in tabăra militarilor şi cu peste 200 in cea a rebelilor. Potrivit unor inalte oficialităţi ale armatei libaneze, motivele atentatului de ieri ar fi tocmai tabăra rebelilor, Nahr al-Bared, pe care aceştia vor s-o preia, şi criza politică pe care o traversează ţara, aflată de trei săptămăni fără un şef de stat. "Era un ofiţer care se remarcase pe toate planurile: personal, tactic, strategic... avea toate şansele să devină şeful armatei şi, de aceea, reprezenta o ţintă de mare importanţă", a declarat un prieten al lui El-Hajj, Elias Hanna, fost militar şi actual parlamentar.


Un deputat din majoritatea parlamentară antisiriană a acuzat Siria, fosta "putere tutelară" a Libanului, de atentatul impotriva generalului, iar alţii, Israelul, "cu agenţii lui din Liban", care "vor să destabilizeze ţara. El-Hajj este prima personalitate militară asasinată, după uciderea, in 2005, a premierului Rafic Hariri. Alte şapte personalităţi antisiriene care au fost ţinta atentatelor proveneau din cercurile politice.

×
Subiecte în articol: externe