x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentate la Bruxelles: FBI a informat Olanda cu o săptămână înainte de atacuri despre fraţii El Bakraoui

Atentate la Bruxelles: FBI a informat Olanda cu o săptămână înainte de atacuri despre fraţii El Bakraoui

29 Mar 2016   •   20:05
Atentate la Bruxelles: FBI a informat Olanda cu o săptămână înainte de atacuri despre fraţii El Bakraoui

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din Statele Unite a informat poliţia din Olanda cu şase zile înainte de dublul atentat din 22 martie de la Bruxelles cu privire la antecedentele penale şi extremiste ale fraţilor Ibrahim şi Khalid El Bakraoui, cei doi terorişti sinucigaşi din aeroport şi, respectiv, metrou, a informat marţi agenţia olandeză ANP, citată de EFE.

Într-o scrisoare-răspuns la 166 de întrebări în Camera Reprezentanţilor a parlamentului olandez, ministrul olandez al justiţiei, Ard van der Steur, semnalează că FBI a informat poliţia ţării sale pe 16 martie, iar o zi după s-au stabilit "contacte între serviciile de poliţie din Olanda şi Belgia", indică aceeaşi sursă.

Concret, FBI a informat Olanda despre "istoria penală" a lui Ibrahim, unul din cei doi presupuşi terorişti care s-au aruncat în aer la aeroportul Bruxelles-Zaventem şi despre "antecedentele radicale şi teroriste" ale lui Khalid, menţionează sursa citată.

Ibrahim şi Khalid El Bakraoui erau incluşi pe o listă a serviciilor de informaţii americane care îi clasifica drept "ameninţare potenţială", a informat săptămâna trecută NBC, potrivit EFE.

În răspunsul pentru deputaţii olandezi, Van der Steur a afirmat că vrea să ceară autorităţilor din Statele Unite un schimb mai bun de informaţii aflate pe listele negre şi de supraveghere, semnalează ANP.

Olanda doreşte să poată consulta lista SUA cu combatanţii străini din Siria implicit, potrivit aceleiaşi surse, după cum a semnalat săptămâna trecută ministrul olandez al justiţiei.

Guvernul condus de premierul Mark Rutte trebuie să dea explicaţii marţi în faţa Parlamentului olandez în legătură cu cazul lui Ibrahim El Bakraoui, la fel precum cel al Belgiei, în camera inferioară, după ce Turcia ar fi avizat ambele ţări despre deţinerea şi expulzarea acestuia pe 14 iulie anul trecut în Olanda.

Autorităţile de la Bruxelles şi Haga au susţinut că Ankara nu le-a comunicat la timp motivele expulzării, în vreme ce Turcia a asigurat că a informat despre faptul că era un combatant străin.

Ibrahim nu era înregistrat nici de autorităţile olandeze, nici pe vreo listă internaţională şi de aceea a putut să treacă din Olanda în Belgia fără a fi detectat, a explicat Van der Steur.

Ministrul belgian de interne, Jan Jambon, a acuzat săptămâna trecută ofiţerul de legătură de la ambasada Belgiei în Turcia de a fi tratat cu neglijenţă informaţia turcă. AGERPRES

×