x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentate la Paris: Bilanţul provizoriu a ajuns la 128 de morţi şi 250 de răniţi, din care 99 în stare critică

Atentate la Paris: Bilanţul provizoriu a ajuns la 128 de morţi şi 250 de răniţi, din care 99 în stare critică

14 Noi 2015   •   11:36
 Atentate la Paris: Bilanţul provizoriu a ajuns la 128 de morţi şi 250 de răniţi, din care 99 în stare critică

Bilanţul provizoriu al atentatelor teroriste comise vineri noaptea la Paris a ajuns la 128 de morţi şi 250 de răniţi, dintre care cel puţin 80 în stare gravă, potrivit unei surse apropiate Parchetului general francez, informează AFP şi Reuters.

Potrivit agenţiei britanice de presă, dintre răniţi 99 s-ar afla în stare critică.

La zece luni după atacul de la redacţia săptămânalului Charlie Hebdo, Franţa a fost plasată în stare de urgenţă după seria de atacuri comise vineri noaptea în şase locuri diferite din Paris - de la Stade de France, situat în suburbiile nordice ale capitalei franceze, la zona centrală din apropiere de Piaţa Republicii, unde se află şi sediul publicaţiei Charlie Hebdo.

Mai mulţi bărbaţi înarmaţi au pătruns vineri seară în sala de spectacole Bataclan - unde avea loc un concert al trupei americane 'Eagles of Death Metal' - strigând 'Allahu Akbar!', după care au deschis focul de armă automată. Spectatorii au fost ţinuţi ostatici timp de trei ore. În acest incident au fost ucise cel puţin 82 de persoane.

''Am auzit clar ce le-au spus ostaticilor: 'Este greşeala lui Hollande, este greşeala preşedintelui vostru, nu trebuia să intervină în Siria'. Au evocat şi Irakul'', a mărturisit Pierre Janaszak (în vârstă de 35 ani), animator radio şi TV care se afla în sala Bataclan.

Asaltul forţelor de poliţie a fost lansat vineri noaptea puţin înainte de ora locală 00:30 (23:30 GMT) şi s-a încheiat spre ora 01:00 (sâmbătă 00:00 GMT). Cei patru autori ai luării de ostatici au fost lichidaţi.

O primă explozie s-a produs în jurul orei 21:20 (20:20 GMT) în apropiere de Stade de France, unde avea loc un meci amical de fotbal între selecţionatele Franţei şi Germaniei, stadionul care va găzdui finala Campionatului European de Fotbal în iulie anul viitor.

Preşedintele francez François Hollande, care asista la meci, a fost evacuat de serviciile de securitate. În total trei explozii au avut loc la Stade de France, pierzându-şi viaţa un civil şi cei trei atacatori-kamikaze.

În estul Parisului, pe strada Charonne, 18 persoane au murit într-o scenă de război. Un martor a declarat că a auzit rafale de armă automată timp de 2-3 minute. 'Am văzut multe corpuri pe jos, pline de sânge', a spus el. Ţintele atacului au fost o cafenea şi un restaurant japonez.

Puţin mai la nord, pe strada Alibert, un atac asupra terasei restaurantului 'Le Petit Cambodge' s-a soldat cu cel puţin 12 morţi.

Alte cel puţin cinci persoane au fost ucise pe terasa pizzeriei 'La Casa Nostra', la câteva sute de metri de sala de spectacole Bataclan. 'Erau cel puţin cinci morţi în jurul meu, alţii erau pe stradă. Am avut mult noroc', a spus Mathieu (35 de ani), martor la sângerosul atac.

Al şaselea atentat a avut loc pe bulevardul Voltaire, nu departe de sala Bataclan, atacatorul-kamikaze şi încă o persoană pierzându-şi viaţa.

Sursa - Agerpres

×
Subiecte în articol: paris franta atentate