Presa de la Chişinău atrage atenţia asupra tentaţiei actualului preşedinte, comunistul Vladimir Voronin, de a repeta trucul ex-preşedintelui rus, Boris Elţin, de a demisiona în ajunul parlamentarelor, fapt ce i-ar permite actualului Legislativ, dominat de comunişti, să-l aleagă şi pe următorul şef al statului.
Teoretic, comuniştii şi-au asigurat toate pârghiile pentru a recurge la acest truc. Legea stabileşte că "Parlamentul de aceeaşi legislatură poate alege preşedintele Republicii Moldova o singură dată", dar aceeaşi lege conţine o excepţie care se referă la "cazul de demisie, demitere, de imposibilitate a exercitării atribuţiilor sau de deces" a preşedintelui.
"CRACA" LEGITIMITĂŢII
Potrivit liderului Partidului Liberal din Moldova, Mihai Ghimpu, comuniştii nu vor ezita să aplice acest truc, deoarece sunt conştienţi că, în Parlamentul care va rezulta din alegerile de primăvara viitoare, nu vor mai avea o majoritate atât de confortabilă: "Dacă nu vor fi opriţi din exterior, comuniştii vor recurge la acest truc, pentru că, indiferent de rezultatele alegerilor, el le va permite să condiţioneze formarea viitorului Guvern". Analistul politic Igor Boţan susţine însă că puterea comunistă nu va recurge la acest truc, deoarece ar dezavantaja-o pe plan extern: "Trucuri de acest gen taie craca legitimităţii (...). S-ar putea ca alegerile să fie OK din punctul de vedere al legii, dar nu vor fi legitime. Nu cred că le-ar conveni (...) că sunt nelegitimi", consideră Boţan. Pe de altă parte, liderul PL susţine că Voronin va ignora reacţiile care vor veni din exterior: "Pe Partidul Comuniştilor şi pe dl Voronin îi interesează foarte puţin părerea Uniunii Europene. Ei se gândesc cum să se menţină la putere, deoarece puterea aceasta înseamnă şi păstrarea averii, şi acoperirea fărădelegilor".
Dacă actuala putere comunistă va pune în aplicare acest plan, ar putea apărea situaţia când noul preşedinte va fi un reprezentant al Partidului Comuniştilor, iar parlamentarele vor fi câştigate de democraţi. În condiţiile în care preşedintele este cel care propune Parlamentului candidatura primului-ministru, după alegeri Moldova s-ar putea afla într-o situaţie identică celei din Ucraina.
Citește pe Antena3.ro