x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia vrea să limiteze profiturile producătorilor de gaze, în timp ce prețurile cresc

Australia vrea să limiteze profiturile producătorilor de gaze, în timp ce prețurile cresc

de Redacția Jurnalul    |    11 Dec 2022   •   09:30
Australia vrea să limiteze profiturile producătorilor de gaze, în timp ce prețurile cresc
Sursa foto: Hepta

 Australia vrea să oblige producătorii de gaze de pe coasta de est să își stabilească contractele de vânzare pe baza costului de producție plus o marjă de profit convenită după expirarea unui plafon de preț de un an, ceea ce a provocat o reacție furibundă din partea industriei, scrie Reuters.

Guvernul a stabilit un termen limită de 15 decembrie pentru reacții cu privire la planul de limitare efectivă a marjelor de profit după expirarea unui plafon de urgență de un an al prețurilor, despre care un analist a spus că depășește cu mult așteptările industriei în ceea ce privește intervenția pe piață.

Directorul executiv al Asociației australiene de producție și explorare a petrolului, Samantha McCulloch, a declarat că planul reprezintă o "dezmembrare fundamentală" a pieței australiene a gazelor.

Măsura vine în contextul în care producătorii de gaze se confruntă cu critici acerbe privind creșterea prețurilor la energie, care au dus la profituri neașteptate din operațiunile lor din Australia.

Guvernul a anunțat că va plafona prețul gazelor la 12 dolari australieni pe gigajoule (GJ) și prețul cărbunelui pentru centralele electrice la 125 de dolari australieni pe tonă timp de un an, în ceea ce premierul Anthony Albanese a declarat că sunt "măsuri extraordinare" pentru a reduce facturile la energie.

Plafonarea de urgență a prețurilor se va aplica noilor contracte semnate în perioada în care plafonul este în vigoare pentru aprovizionarea în perioada în care acesta este în vigoare, a precizat departamentul Trezoreriei.

În cazul contractelor multianuale, după expirarea plafonului, acesta a precizat că o "dispoziție privind prețurile rezonabile" se va aplica pentru restul contractului, oferind producătorilor o "rentabilitate rezonabilă a capitalului" peste costul de producție.

Aceasta nu se va aplica vânzărilor de gaze pe piața spot și va rămâne în vigoare până când autoritatea de reglementare va informa guvernul că prețurile interne ale gazelor naturale "reflectă costurile de producție".

Printre producătorii care vor fi afectați de plafonarea prețului la gaze și de noua dispoziție privind stabilirea prețurilor pe termen lung se numără ExxonMobil Corp, Shell, Origin Energy, Woodside Energy Group, Santos Ltd și Senex Energy al gigantului sud-coreean POSCO International Corp.

×
Subiecte în articol: australia gaze profituri