x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia va numi un consilier special în ancheta privind atacul aerian israelian în Gaza

Australia va numi un consilier special în ancheta privind atacul aerian israelian în Gaza

de Redacția Jurnalul    |    06 Apr 2024   •   13:20
Australia va numi un consilier special în ancheta privind atacul aerian israelian în Gaza
Sursa foto: Hepta

Autoritățile australiene au anunțat, sâmbătă, că vor numi un consilier special care să colaboreze cu Israelul pentru a asigura „încredere deplină” în investigațiile privind atacul aerian din Gaza, care a ucis 7 lucrători umanitari, inclusiv un australian, relatează Reuters.

„Guvernul va numi un consilier special cu care am cerut israelienilor să colaboreze, astfel încât să fim consiliați cu privire la oportunitatea procesului”, a declarat ministrul de externe Penny Wong într-o conferință de presă televizată la Adelaide.

„Vrem să avem încredere deplină în transparența și responsabilitatea oricărei investigații și vom continua să lucrăm pentru a realiza acest lucru”.

Armata israeliană a demis vineri doi ofițeri și a mustrat în mod oficial comandanți de rang înalt, după ce o anchetă privind atacul aerian mortal din această săptămână asupra lucrătorilor umanitari, printre care și australianul Zomi Frankcom, a constatat erori grave și încălcări ale procedurii.

Wong a descris demiterile ca fiind „primii pași necesari”, dar a declarat că guvernul a transmis Israelului, într-o scrisoare trimisă în cursul nopții, că „răspunsurile inițiale sugerează că gravitatea morții a șapte lucrători umanitari nu a fost încă apreciată de guvernul israelian”.

„Acest lucru nu poate fi dat la o parte”, a declarat Wong, adăugând că se așteaptă ca toate dovezile din cadrul investigațiilor să fie păstrate.

În afară de Frankcom, atacul aerian a ucis cetățeni britanici și polonezi, palestinieni și un cetățean cu dublă cetățenie americană și canadiană. Cei uciși lucrau pentru organizația caritabilă World Central Kitchen.

Premierul Anthony Albanese a declarat săptămâna aceasta că a vorbit cu omologul israelian Benjamin Netanyahu și i-a transmis îngrijorarea Australiei în legătură cu moartea lui Frankcom.

Netanyahu a calificat decesele drept un „eveniment tragic în care forțele israeliene au rănit neintenționat necombatanți din Fâșia Gaza”.

×
Subiecte în articol: australia Israel gaza