x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Austria doreşte ca Frontex să trimită pe migranţii sosiţi în Grecia înapoi în Turcia

Austria doreşte ca Frontex să trimită pe migranţii sosiţi în Grecia înapoi în Turcia

06 Feb 2016   •   15:38

Austria doreşte ca migranţii preluaţi de Agenţia europeană pentru frontiere (Frontex) la sosirea lor Grecia să poată fi retrimişi direct în Turcia, a declarat sâmbătă cancelarul austriac social-democrat Werner Faymann, citat de AFP.

"Frontex trebuie să oprească persoanele care fug spre Grecia. Toţi trebuie să fie salvaţi, dar apoi aceste persoane trebuie să fie retrimise în Turcia. Astfel, Frontex nu va fi un program de salvare, dar în mod real un serviciu de protecţie a frontierelor", a declarat cancelarul austriac pentru tabloidul Österreich.

El a adăugat că a propus "această soluţie optimă" premierului turc Ahmet Davutoglu în cadrul conferinţei donatorilor privind Siria, joi, la Londra.

În ziarul Kronen Zeitung, Werner Faymann a asigurat că aceasta ar "singura măsură complet eficientă pentru a anihila reţelele de traficanţi".

Potrivit serviciilor cancelariei chestionate de APA, Turcia ar obţine în schimb o deblocare mai rapidă a trei miliarde de euro de ajutor aprobat de Uniunea Europeană pentru a reglementa fluxul de migranţi.

Austria este una din ţările europene care a primit cel mai mare număr de solicitanţi de azil în 2015, în raport cu populaţia sa.

La sfârşitul lunii ianuarie, unul din partidele coaliţiei guvernamentale din Olanda afirmase că un proiect similar era în studiu cu partide politice din alte zece ţări, între care şi Austria, pentru a retrimite în Turcia migranţii proaspăt sosiţi în Grecia, în schimbul primirii în Europa a 250.000 de refugiaţi instalaţi în Turcia.

Mai multe organizaţii au pus la îndoială în acelaşi timp legalitatea retrimiterii de la frontierele UE a migranţilor în drept să ceară azil.

UE se află sub presiune pentru a găsi răspuns la cea mai gravă criză a migraţiei pe teritoriul său după cel de-al Doilea Război Mondial, cu un milion de sosiri în 2015.

Cancelarul german Angela Merkel se va deplasa luni în Turcia pentru a evoca acest subiect şi premierul turc va merge miercuri în Olanda, ţară care asigură preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.AGERPRES

×
Subiecte în articol: migranti frontex