x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autonomie teritoriala

Autonomie teritoriala

22 Apr 2005   •   00:00

Ieri s-a deschis la Chisinau reuniunea GUUAM. Liderii Romaniei, Bulgariei, Ungariei si Lituaniei au fost invitati la dezbaterile organizate la cateva zile dupa Summit-ul Ucraina-NATO de la Vilnius si la o zi dupa vizita presedintelui ucrainean, Viktor Iuscenko, la Bucuresti.



  • de VITALIE CALUGAREANU, CHISINAU

  • PROIECT REGIONAL. Trei pentru Transnistria: Voronin, Iuscenko si Basescu (de la stanga la dreapta)
    Desi dupa intrevederea avuta joi la Bucuresti cu presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, Traian Basescu a anuntat ca au un punct de vedere comun in ceea ce priveste solutionarea problemei transnistrene, ieri, la Summit-ul sefilor de stat ai organizatiei GUUAM (din care fac parte Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan si Republica Moldova) desfasurat la Chisinau, presedintele Romaniei l-a contrazis pe omologul sau ucrainean, care a propus monitorizarea de catre OSCE, SUA si UE a alegerilor in pretinsul soviet suprem al republicii separatiste transnistrene. "Romania crede ca organismele europene nu se pot implica in supravegherea unor alegeri intr-o enclava, care nu este recunoscuta de nimeni. Nimeni nu poate spera la legitimarea unui stat care nu exista, precum nimeni nu poate spera ca se pot crea artificial state in teritoriile unor state independente", a accentuat Basescu.

    SPRIJIN RUS. Propunerea lui Iuscenko privind monitorizarea de catre comunitatea internationala a alegerilor in pretinsul soviet suprem de la Tiraspol a gasit insa sprijin din partea ambasadorului Federatiei Ruse la Chisinau, Nicolai Reabov. Diplomatul rus a declarat ca aceasta nu inseamna recunoasterea Transnistriei ca stat, dar supravegherea procesului electoral ii va oferi "o serie de imputerniciri legale pentru desfasurarea negocierilor in procesul de solutionare a conflictului transnistrean".

    MODIFICARI. La Chisinau, Traian Basescu a declarat ca Romania se pronunta pentru modificarea formatului de negocieri in problema transnistreana. El a adaugat ca blocajul dialogului intre parti atesta atat limitele formulei pentagonale de solutionare a crizei si ale variantelor existente pe masa negocierilor, cat si necesitatea implicarii in negocieri a comunitatii internationale, a UE si a SUA. In acelasi timp, Basescu a subliniat ca sprijinul Rusiei pentru reglementarea conflictelor inghetate din zona Marii Negre "este esential", iar problema transnistreana trebuie sa fie solutionata prin acordarea unui statut de autonomie regiunii transnistrene si nu prin federalizare. In cadrul conferintei de presa de la finalul reuniunii, Iuscenko a declarat ca peste trei saptamani Ucraina va reveni cu un plan de solutionare a diferendului transnistrean. Planul Kievului va fi elaborat tinandu-se cont de normele europene si Constitutia Republicii Moldova, care consfinteste caracterul unitar al tarii. La randul sau, presedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat ca la reuniunea GUUAM s-a convenit asupra conjugarii eforturilor in vederea combaterii in comun a terorismului si separatismului. Chestiunea solutionarii conflictelor inghetate din spatiul GUUAM si-a gasit reflectare si in documentele finale adoptate de catre participantii la reuniune.

    LENIN
    Cu cateva ore inaintea inceperii Summit-ului GUUAM, liderul comunist Vladimir Voronin, insotit de cateva zeci de membri ai Partidului Comunistilor, a depus flori la monumentul liderului revolutiei bolsevice din 1917, Vladimir Ilici Lenin, cu ocazia sarbatoririi a 135 de ani de la nasterea lui. Voronin a subliniat ca activitatea Partidului Comunistilor are la baza invataturile lui Lenin, care urmeaza a fi insa adaptate la realitatile existente. Tot in preajma monumentului lui Lenin, sub ploaie, a avut loc un recital de poezie dedicat liderului bolsevic si au fost primiti in randurile partidului noi membri. La ceremonie a asistat si premierul moldovean Vasile Tarlev, care nu este oficial membru al Partidului Comunistilor.

    ×
    Subiecte în articol: externe