x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autoritățile din India au construit un templu peste o moschee dărâmată în timpul unei revolte

Autoritățile din India au construit un templu peste o moschee dărâmată în timpul unei revolte

de Redacția Jurnalul    |    22 Ian 2024   •   23:45
Autoritățile din India au construit un templu peste o moschee dărâmată în timpul unei revolte
Sursa foto: Hepta

Autoritățile din India au construit un templu peste o moschee dărâmată în timpul unei revolte din 1992. Inaugurarea amplifică tensiunile dintre hinduși și musulmani.

Templul din orașul Ayodhya înlocuiește o moschee din secolul al XVI-lea, dărâmată de hinduși în 1992. Demolarea a stârnit o revoltă la nivel național în timpul căreia au murit aproape 2.000 de oameni.

Templu măreț este dedicat popularului zeu hindus Ram. La inaugurarea de luni a clădirii participă premierul Indiei Narendra Modi și mii de invitați, inclusiv vedete de film, industriași și sportivi celebri, potrivit BBC.

Opoziția l-a acuzat pe Modi că folosește evenimentul în scopuri electorale, deoarece alegerile generale vor fi peste câteva luni. În replică, premierul susține că inaugurarea templului este doar o etapă în transformarea orașului Ayodhya într-o destinație pentru pelerini și turiști din întreaga lume.

Mulți hinduși cred că Ayodhya este locul de naștere al lui Ram și că moscheea Babri a fost construită de invadatorii musulmani pe ruinele unui templu Ram, în locul exact în care s-a născut zeul hindus.

O bătălie juridică prelungită cu privire la proprietatea terenului a urmat demolării moscheii. Problema a fost rezolvată în 2019, când Curtea Supremă a dat terenul în litigiu hindușilor. Musulmanilor li s-a acordat un teren în afara orașului pentru a construi o moschee.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: templu moschee india