x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autorităţile de la Chişinău cred că UE este naivă

Autorităţile de la Chişinău cred că UE este naivă

de Mihaela Matachita    |    30 Apr 2009   •   00:00

Membrii delegaţiei Parlamentului European care au investigat în Republica Moldova se declară şocaţi de abuzurile şi torturile la care au fost supuşi deţinuţii după protestele anticomuniste, şefa delegaţiei, Marianne Mikko, afirmând că autorităţile de la Chişinău cred că UE este naivă.

Cei patru membri ai delegaţiei şi-au prezentat concluziile preliminare, miercuri, într-o conferinţă de presă la Chişinău. Una dintre acestea este că UE ar trebui să ia o atitudine mai dură faţă de R. Moldova, potrivit Agerpres. Marianne Mikko a spus că, în perioada 26-29 aprilie, a avut întrevederi cu numeroase oficialităţi moldovene, dar şi cu reprezentanţi ai ONG-urilor, mass-media, deţinuţi şi peste 80 de persoane care acuză că au fost torturate.

Mikko a condamnat în mod special abuzurile comise de forţele de ordine: "Actele oribile de violenţe din comisariatele de poliţie, refuzul de a acorda asistenţă medicală nu se pot produce într-o ţară europeană".

Deputata europeană a criticat şi situaţia mass-media, în special postul public de televiziune Moldova 1, constatând că "lupta pentru independenţa acestui post a fost pierdută".

BESTIALITATE
"Ceea ce am văzut a fost şocant. Urme de lovituri, membre mutilate, şocant", a declarat Karin Resetarits, spunând că în ţara sa, Austria, astfel de cazuri ar fi condus imediat la demisia cel puţin a şefului Poliţiei şi ministrului de Interne. "UE trebuie să fie mai exigentă atunci când e vorba de drepturile omului", a estimat Marie Anne Isler Beguin.

"Tinerii reţinuţi de Poliţie au fost bătuţi cu bestialitate. Din declaraţiile victimelor înţelegem că a existat acel «coridor al morţii» în care protestatarii reţinuţi au fost bătuţi cu cruzime. V. Voronin a refuzat să se întâlnească cu delegaţia noastră din lipsă de timp. Acestea sunt principalele declaraţii ale Delegaţiei PE", relata Unimedia.md.

"Am fost şocaţi de ce am văzut şi ce ni s-a spus în comisariatele de Poliţie, la fel cum am rămas şocaţi de declaraţiile lui A. Mătăsaru şi a lui G. Stati. Au fost forţaţi să semneze documente în care declarau că se fac vinovaţi de participare la acţiunile de protest de la 7 aprilie, fapt care este o ilegalitate", au mai menţionat membrii delegaţiei.

"Lucrurile sunt clare pentru noi ­ în Moldova au loc încălcări foarte grave ale drepturilor omului. Timp de 5 ani, am făcut circa 30 de vizite în Moldova şi mi s-a creat o impresie că autorităţile R. Moldova cred că UE este naivă", a precizat Mikko citată de Unimedia.md, care aminteşte că atât Comisia Europeană, Parlamentul European, cât şi Consiliul Europei vor adopta săptămâna viitoare la Strasbourg o rezoluţie cu privire la situaţia din R. Moldova.

×
Subiecte în articol: externe