x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertisment francez asupra riscului stigmatizării României şi Bulgariei

Avertisment francez asupra riscului stigmatizării României şi Bulgariei

de Mihaela Matachita    |    30 Iun 2009   •   00:00

Cu numai câteva săptămâni înaintea prezentării evaluărilor Comisiei Europene asupra progreselor Bulgariei şi României în reforma justiţiei, Senatul francez a avertizat în legătură cu pericolul "stigmatizării" celor mai noi membre ale UE şi a sugerat o ajustare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), a relatat marţi EurActiv.com.



Într-un document către Senatul francez, Pierre Bernard-Reymond (UMP, care face parte din Partidul Popular European) şi Michel Billout (membru al grupului comuniştilor şi republicanilor din camera superioară a parlamentului francez) afirmă că rapoartele privind Bulgaria şi România, care ar urma să fie prezentate foarte probabil în septembrie, pot "spori dubiile printre statele membre în legătură cu condiţiile în care a avut loc extinderea". Cei doi raportori, care au efectuat vizite de documentare detaliate în cele două state sunt de părere că rapoartele ar putea fi percepute de Bulgaria şi România drept o "stigmatizare excesivă" a acestor ţări.  Senatorii Reymond şi Billout resping, de asemenea, utilizarea "clauzei de salvgardare", care ar anula recunoaşterea reciprocă a deciziilor judecătoreşti între cele două ţări şi restul statelor din UE, apreciind că această clauză ar fi contraproductivă pentru toate părţile.

Reymond şi Billout critică slăbiciunile MCV, care în opinia lor nu oferă indicii clare ale progreselor înregistrate. Senatorii francezi se mai pronunţă pentru acţiuni mai hotărâte la nivelul UE contra criminalităţii organizate.

×
Subiecte în articol: externe