x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertisment: Nu vă retrageți din Afganistan!

Avertisment: Nu vă retrageți din Afganistan!

03 Sep 2019   •   22:53
Avertisment: Nu vă retrageți din Afganistan!

Mai mulţi foşti ambasadori ai SUA în Afganistan au avertizat marţi, într-o scrisoare deschisă, în privința unei posibile retrageri precipitate a militarilor americani înainte ca în ţară să fie cu adevărat pace, scrie AFP.

„O retragere majoră a forţelor americane ar trebui să urmeze şi nu să preceadă un veritabil acord de pace”, au precizat semnatarii acestui articol, publicat de cercul de reflecţie „Atlantic Council”, printre care fostul secretar de Stat adjunct John Negroponte (2007-2009), un fost reprezentant special pentru Afganistan, James Dobbins (2013-2014), şi cinci foşti ambasadori, toţi în post în anii care au urmat invaziei americane din 2001, de după atentatele de la 11 septembrie, din New York.

„O anumită diminuare a efectivelor este posibilă pentru a lansa negocieri, însă forţele antiteroriste şi forța aeriană a SUA şi a NATO trebuie să poată face faţă ameninţării teroriste reprezentate de grupările Stat Islamic şi Al-Qaida, precum şi de talibanil”, a adăugat ei.

SUA şi talibanii tocmai au încheiat un proiect de acord după un an de negocieri în Qatar, document care urmează să fie prezentat în detaliu şi aprobat de Donald Trump. Este vorba însă mai mult despre un text care să reglementeze o retragere americană, decât de un acord de pace, notează France Presse.

Potrivit primelor elemente făcute publice, el prevede o retragere iniţială, în termen de 135 de zile, din cinci baze în care armata SUA este prezentă. La finalul acestei prime etape, 8.600 de militari americani vor rămâne în Afganistan, faţă de între 13.000 şi 14.000 de militari desfășurați în prezent.

Însă speculaţiile privind o retragere mai amplă, respectiv totală, care ar putea fi prevăzută de acord inclusiv cu un calendar, suscită temeri într-o parte a clasei politice naţionale, care consideră că ar trebuie menţinută o forţă antiteroristă substanţială.

În schimbul unei retrageri, insurgenţii s-au angajat la o „reducere a violenţei” în anumite zone - însă nu la o încetare a focului -, dar şi la garantarea faptului că teritoriile pe care le controlează nu vor servi drept bază pentru organizaţii „teroriste”. De asemenea, ei ar urma să se angajeze pentru prima dată în negocierile de pace directe cu guvernul de la Kabul.

Semnatarii scrisorii dau asigurări că se pronunță pentru „o pace negociată” şi o retragere „substanţială” sau chiar „totală”, dar numai „atunci când pacea o va permite”.

„Orice calendar de retragere nu trebuie să prevadă date exacte, ci să se bazeze pe condiţii legate de aplicarea unui acord de pace ipotetic ulterior între afgani”, susţin Robert Finn, ambasador în perioada 2002-2003, Ronald Neumann (2005-2007) sau James Cunnigham (2012-2014).

AGERPRES

×