x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertisment ucrainean: Rusia se pregătește pentru "cele mai grele bătălii", în Herson 

Avertisment ucrainean: Rusia se pregătește pentru "cele mai grele bătălii", în Herson 

26 Oct 2022   •   08:06
Avertisment ucrainean: Rusia se pregătește pentru "cele mai grele bătălii", în Herson 
Sursa foto: Hepta

Forțele ruse se pregătesc pentru "cele mai grele bătălii" în regiunea strategică sudică Herson, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt. Kremlinul se pregătește astfel să apere cel mai mare oraș aflat sub controlul său de contraofensiva Ucrainei, scrie Reuters.

Forțele rusești din regiune au fost respinse în ultimele săptămâni și riscă să fie blocate împotriva malului vestic al râului Nipru. Herson se află în mâinile Rusiei încă din primele zile ale invaziei Ucrainei, în urmă cu opt luni.

Autoritățile instalate de Rusia evacuează locuitorii pe malul estic, dar Oleksiy Arestovych, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că nu există niciun semn că forțele rusești se pregătesc să abandoneze orașul.

"Cu Herson totul este clar. Rușii se reaprovizionează, își întăresc gruparea de acolo", a declarat Arestovici într-o înregistrare video online, marți seara târziu. "Aceasta înseamnă că nimeni nu se pregătește să se retragă. Dimpotrivă, cea mai grea dintre bătălii va avea loc pentru Herson".

Dintre cele patru provincii pe care președintele rus Vladimir Putin a proclamat că le-a anexat în septembrie, Herson este cea mai importantă din punct de vedere strategic. Controlează atât singura rută terestră către peninsula Crimeea, pe care Rusia a confiscat-o în 2014, cât și gura de vărsare a Niprului, vastul fluviu care taie Ucraina în două.

Iuri Sobolevsky, membru al consiliului regional pro-ucrainean destituit din Herson, a declarat că autoritățile instalate de Rusia exercită presiuni tot mai mari asupra locuitorilor din Herson pentru a pleca. "Procedurile de căutare și filtrare se intensifică, la fel ca și perchezițiile mașinilor și locuințelor", a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram.

În regiunea Mykolaiv, la nord și la vest de orașul Herson, duelurile de artilerie au făcut ravagii pe tot parcursul zilei de marți, potrivit unei postări de pe linia frontului pe Rybar, un canal pro-rus de pe Telegram. Aceasta a precizat că armata ucraineană se pregătește pentru o înaintare pe toată lungimea liniei frontului.

Un reporter Reuters aflat într-un cătun izolat din apropierea unei părți a liniei de front din Herson a declarat că locuitorii speră că forțele rusești se vor retrage în curând.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Herson