Un tânăr iranian în vârstă de 19 ani care încerca să emigreze în Germania se numără printre pasagerii care călătoreau cu paşapoarte false la bordul avionului companiei Malaysia Airlines dispărut în mod misterios de sâmbătă, informează iTele.
Potrivit autorităţilor malaeziene, unul dintre cei doi pasageri care călătoreau cu paşapoarte furate la bordul Boeingului Malaysia Airlines dispărut de sâmbătă şi care transporta 239 de persoane era iranian, dar nu figura printre persoanele suspectate că ar aparţine unui grup terorist.
Informaţiile dezvăluite de autorităţile malaeziene converg către ideea că această persoană nu era suspectată de legături teroriste.
Doi dintre pasagerii de la bordul avionului au fololist paşapoarte furate de la cetăţeni europeni pentru a se îmbarca: un austriac cu numele de Christian Kozel şi un italian cu numele de Luigi Maraldi apar pe lista de îmbarcări, dar niciunul dintre ei nu se afla la bordul aparatului, potrivit autorităţilor. Ambele paşapoarte fuseseră furate în 2012 şi 2013.
Căutările pentru descoperirea epavei avionului continuă, cu implicarea mai multor ţări. Marina americană va trimite o a doua navă în Marea Chinei Orientale pentru a participa la căutarea Boeing-ului 777 al companiei Malaysia Airlines.
Distrugătorul USS Kidd se va alătura în zona cercetată celuilalt distrugător trimis sâmbătă, USS Pinckney. Autorităţile malaeziene au anunţat că dublează zona explorată în încercarea de a găsi rămăşiţele avionului care transporta 239 de persoane.
“Continuăm să ajutăm Guvernul malaezian în operaţiunile sale de cercetare şi de salvare legate de dispariţia zborului 370”, a explicat un purtător de cuvânt al Pentagonului, col. Steven Warren.
Cele două nave americane transportă elicoptere Sea Hawk MH-60, echipate cu camere în infraroşu pentru operaţiuni de căutare noaptea, a precizat el.
Pinckney a reperat duminică nişte sfărâmături în apă, dar marinarii americani au stabilit că ele nu proveneau de la aeronava dispărută.
Un avion de supraveghere P-3C Orion este, de asemenea, la faţa locului şi efectuează rotaţii de nouă ore, plecând de la baza din Subang Jaya, în Malaezia. O navă de alimentare a fost trimisă, de asemenea, ca sprijin, potrivit col. Warren.
Pe de altă parte, Poliţia federală americană (FBI) şi Agenţia americană de securitate în transporturi (NTSB) au trimis în Malaezia tehnicieni şi anchetatori pentru a ajuta la cercetări.
Oficialii americani nu au precizat până în prezent dacă pun dispariţia avionului în legătură cu un act terorist.
Zborul MH370, plecat din Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing şi având 239 de persoane la bord, a dispărut brusc de pe radare în primele ore ale dimineţii de sâmbătă, în timp ce se afla undeva între coasta orientală a Malaeziei şi sudul Vietnamului.