x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Azerbaidjan: Partidul preşedintelui Aliev câştigă alegerile legislative

Azerbaidjan: Partidul preşedintelui Aliev câştigă alegerile legislative

02 Noi 2015   •   08:49
Azerbaidjan: Partidul preşedintelui Aliev câştigă alegerile legislative
Sursa foto: Claude TRUONG-NGOC

Partidul la putere în Azerbaidjan a câştigat alegerile legislative organizate duminică, potrivit rezultatelor aproape definitive, în urma unui scrutin boicotat de opoziţia la preşedintele Ilham Aliev, care conduce de 12 ani această republică ex-sovietică bogată în hidrocarburi, transmite AFP.

Partidul lui Aliev, Yani Azerbaidjan (Noul Azerbaidjan), a obţinut cel puţin 69 de mandate din totalul celor 125 din parlament, a anunţat comisia electorală după numărarea a 91% din buletinele de vot.

Principalele partide de opoziţie, printre care Consiliul Naţional al Forţelor Democratice (CNFD), Musavat şi Partidul Democratic din Azerbaidjan, au boicotat scrutinul, calificând-ul drept un 'simulacru' de alegeri. Înaintea scrutinului, opoziţia şi organizaţii de apărare a drepturilor omului au acuzat guvernul că a încarcerat numeroşi adversari şi a îngrădit posibilitatea partidelor de a face campanie.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a renunţat la trimiterea de observatori internaţionali din cauza 'restricţiilor' impuse de autorităţi.

În schimb, de partea puterii, principalul consilier al preşedintelui, Ali Gasanov, a dat asigurări, într-o declaraţie pentru AFP, că alegerile au avut loc 'într-un mod total transparent şi democratic'.

În total, 5,9 milioane de azeri au fost chemaţi la urne, rata de participare fiind de 55,7%, a anunţat comisia electorală. 

×