Infectia cu bacteria E.coli enterohemoragica a provocat deja moartea a 17 persoane in Europa si a afectat alte peste 1.000 de la semnalarea sa, la 24 mai, informeaza AFP si Mediafax.
- 24 mai: autoritatile sanitare germane dezvaluie ca au constatat de la inceputul lunii o multiplicare a afectiunilor generate de bacteria Escherichia coli enterohemoragica (Ehec), care a provocat hemoragii ale sistemului digestiv si probabil moartea a trei persoane. Peste 80 de pacienti in special cu Sindromul Hemolitic si Uremic (SHU) au fost internati in spitale. Nordul Germaniei, in special Hamburg, a fost afectat in mod deosebit.
- 25 mai: castravetii, rosiile si salatele consumate crude ar fi la originea propagarii bacteriei, afirma Ministerul german al Agriculturii.
- 26 mai: autoritatile sanitare germane au identificat trei castraveti provenind din Spania ca fiind vectorii transmiterii bacteriei si un altul de origine necunoscuta. Imediata a inceput o ancheta in Andaluzia, unde se aflau doua ferme producatoare de castraveti. In aceeasi zi, Comisia Europeana a emis o alerta cu privire la castravetii spanioli contaminati, mentionand cel putin doi morti in Germania. Alte tari afectate au fost afectat Suedia, Danemarca, Marea Britanie si Olanda.
- 27 mai: in Germania au fost inregistrate alte trei decese suspecte. In total au fost semnalate, in aceasta zi, 276 de cazuri de SHU de catre Institutul pentru Supraveghere Sanitara. Elvetia a anuntat un prim caz probabil. Spania a anuntat, prin vocea ministrului agriculturii, ca "nimic nu dovedeste" faptul ca sursa contaminarii vine din aceasta tara.
- 28 mai: alte opt decese au fost inregistrate in nordul Germaniei. Iar in Franta a inceput investigarea a trei cazuri suspecte de intoxicatie alimentara.
- 29 mai: Austria a anuntat retragerea, din circa 30 de magazine, a castravetilor proveniti din Spania, in timp ce Olanda a oprit exporturile de legume catre Germania.
- 30 mai: alte patru decese au fost anuntate in Germania. Intre timp, Rusia si Belgia au interzis importurile de legume germane si spaniole.
- 31 mai: in Germania a fost anuntat al 15-lea deces. In Suedia o femeie a murit dupa ce s-a intors dintr-o vacanta in Germania. Primul caz "suspect" in Spania a aparut la un barbat revenit recent din Germania. In Germania, primele teste efectuate asupra a doi castraveti spanioli au aratat ca acestia nu aveau bacteria responsabila de epidemie. Spania si Olanda au cerut, in aceasta zi, compensatii de la UE dupa prabusirea vanzarilor de legume.
- 1 iunie: un nou deces a fost anuntat in Germania. In aceasta zi, Uniunea Europeana a vorbit, prin vocea comisarului pentru Sanatate, de "criza grava" de pe continent si si-a exprimat speranta ca va identifica in cel mai scurt timp posibil sursa bacteriei ucigase. In Franta a fost activata o celula de criza pentru supravegherea contaminarii bacteriene a legumelor, in timp ce in laboratoarele germane se efectueaza noi teste realizate de cercetatorii germani si francezi.