Cercetători americani au anunţat luni descoperirea unor bacterii vii într-un lac sărat din Antarctica, ce trăiesc fără lumină şi oxigen, mediu extrem care ar putea exista şi în alt loc din sistemul nostru solar, făcând posibilă o astfel de formă de viaţă.
Lacul Vida prezintă mari concentraţii de amoniac, azot, hidrogen, sulf nitrat şi oxid de azot, iar micro-organismele descoperite trăiesc sub 20 m de gheaţă, într-o apă a cărei salinitate depăşeşte 20% şi cu o temperatură de - 13 grade C, relatează AFP, citată de Agerpres.
"Descoperirea acestui ecosistem ne oferă indicii asupra altor medii îngheţate izolate de pe planetă, dar şi un potenţial model pentru forme de viaţă de pe alte planete acoperite de gheaţă pe care pot exista depozite saline şi oceane, ca de exemplu Europa, o Lună a lui Jupite"', arată Nathaniel Ostrom, zoolog la Universitatea din Michigan (nord), co-autor al studiului apărut în Analele Academiei americane de Ştiinţe (PNAS).
Concentraţiile ridicate de hidrogen şi oxid de azot în formă gazoasă furnizează poate sursa de energie chimică ce permite existenţa acestui ecosistem microbian izolat, adaugă cercetătorul. Aceste gaze iau naştere prin reacţiile chimice între apa extrem de sărată şi stâncile din jur, bogate în fier.
'Până acum nu ştiam aproape nimic despre aceste procese geochimice şi viaţa microbiană din aceste medii îngheţate, îndeosebi la temperaturi mai mici de zero', spune şi Alison Murray de la Institutul de cercetări asupra deşertului de la Universitatea din Nevada (vest), principal co-autor al studiului.
În pofida temperaturilor foarte scăzute, a absenţei luminii şi a marii salinităţi, în mediul respectiv se găseşte o abundentă faună de bacterii foarte diverse, care pot supravieţui fără energia soarelui. Alte studii efectuate la lacul Vida (estul Antarcticii) au arătat că aceste ecosisteme microbiene au fost izolate de orice influenţă exterioară timp de aproape 3.000 de ani. Prin contrast, alte ecosisteme extreme există, tot fără lumină, în apropierea surselor hidrotermale de pe fundul oceanelor.