x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BAE Systems renunţă la colaborarea cu fostul său preşedinte

BAE Systems renunţă la colaborarea cu fostul său preşedinte

30 Mar 2010   •   00:00

Conducerea BAE Systems a întrerupt colaborarea cu fostul preşedinte al companiei, Sir Dick Evans. Potrivit The Times, de la 28 februarie Evans nu mai este consilier pentru Arabia Saudită, post pentru care primea anual circa 270.000 de euro. Evans a ocupat funcţia de director executiv în perioada 1990-1998. Ulterior, a devenit preşedintele companiei. În mandatul său, BAE a fost acuzată de mită şi corupţie în anumite contracte pe care urma să le semneze cu Guverne străine.

Aceste acuzaţii au fost investigate de Biroul pentru combaterea fraudelor grave (SFO) şi de Departamentul american al Justiţiei. La 5 februarie, oficialii BAE au anunţat că vor pleda vinovaţi pentru acuzaţia de gestiune frauduloasă în privinţă vânzării unui sistem de control al traficului aerian Tanzaniei. Compania va plăti o amendă de 30 de milioane de lire sterline (circa 33 de milioane de euro).

De asemenea, BAE a fost de acord să plătească administraţiei americane o amendă în valoare de 400 de milioane de dolari (circa 296 de milioane de euro) pentru fals în declaraţii în legătură cu anumite contracte încheiate în 2001 cu Ungaria şi Cehia pentru închirierea de avioane de luptă de tip Gripen.

La 17 februarie, directorul executiv al companiei, Ian King, a declarat pentru The Times că BAE îşi va continua relaţia contractuală cu Sir Dick, în pofida greşelilor comise sub conducerea sa. După 11 zile, poziţia companiei s-a schimbat. "Sir Richard nu mai este membru al consiliului consultativ, în urma expirării contractului său la 28 februarie 2010", precizează raportul.

×
Subiecte în articol: externe