x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Balonul chinezesc în SUA: secretarul de stat Anthony Blinken își amână vizita în China

Balonul chinezesc în SUA: secretarul de stat Anthony Blinken își amână vizita în China

de Redacția Jurnalul    |    03 Feb 2023   •   18:29
Balonul chinezesc în SUA: secretarul de stat Anthony Blinken își amână vizita în China
Sursa foto: Hepta

Secretarul de stat Anthony Blinken intenționează să-și amâne vizita în China din cauza crizei provocate de prezența unui balon suspect în spațiul aerian al SUA, potrivit BFMTV.

Antony Blinken a decis să își amâne vizita deoarece demnitarul american nu a dorit ca problema balonului să domine întâlnirile sale cu oficialii chinezi, a relatat ABC News, citând un oficial din SUA.

Cu toate acestea, Blinken nu a dorit să anuleze vizita pentru a nu provoca o adâncire a crizei diplomatice dintre cele două țări.

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a confirmat informația și le-a spus reporterilor că nu au existat condițiile necesare pentru ca Blinken să viziteze China, dar că o altă călătorie va fi planificată „cu prima ocazie".

Oficialul a adăugat că Washingtonul intenționează să mențină „linii deschise de comunicare" cu privire la incident, care a fost descris ca fiind „o încălcare clară" a suveranității SUA. De asemenea, oficialul a declarat că americanii au analizat poziția Chinei cu privire la scopul balonului și își mențin evaluarea potrivit căreia acesta a fost folosit pentru supraveghere.

Vizita lui Anthony Blinken în China trebuia să aibă loc pe 5 și 6 februarie.

Presupusul balon spion descoperit deasupra SUA este un dispozitiv meteorologic, susțin chinezii, potrivit BBC. Este vorba despre un „dirijabil civil" care a deviat de la ruta planificată, au explicat aceștia. Declarația a apărut după ce mai mulți oficiali americani din domeniul apărării au declarat că ei cred că balonul este un dispozitiv de „supraveghere la mare altitudine".

Oficialii din China au mai spus că „regretă intrarea neintenționată" a balonului în spațiul aerian al SUA.

Obiectul a zburat deasupra Insulelor Aleutine din Alaska și prin Canada înainte de a apărea miercuri deasupra orașului Billings din Montana, au declarat oficialii americani. În Montana se află unele dintre silozurile cu rachete nucleare ale SUA.

Americanii au decis să nu doboare balonul. Președintele SUA, Joe Biden, a fost informat cu privire la această situație.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Anthony Blinken vizita în China