x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Banca Angliei majorează dobânda la 2,25%, în ciuda unei probabile recesiuni

Banca Angliei majorează dobânda la 2,25%, în ciuda unei probabile recesiuni

22 Sep 2022   •   23:35
Banca Angliei majorează dobânda la 2,25%, în ciuda unei probabile recesiuni

Banca Angliei a majorat joi dobânda sa cheie la 2,25%, de la 1,75%, și a declarat că va continua să "răspundă cu fermitate, după cum este necesar" inflației, în ciuda intrării economiei în recesiune, scriee Reuters.

BoE estimează că economia Marii Britanii se va contracta cu 0,1% în al treilea trimestru - parțial din cauza întreruperilor cauzate de funeraliile Reginei Elisabeta - ceea ce, combinat cu o scădere a producției în al doilea trimestru, corespunde definiției unei recesiuni tehnice.

Economiștii intervievați de Reuters săptămâna trecută prognozaseră o repetare a creșterii de jumătate de punct a ratelor din august, dar piețele financiare mizaseră pe o creștere de trei sferturi de punct, cea mai mare din 1989, cu excepția unei scurte încercări eșuate în 1992 de a susține lira sterlină.

Măsura luată de BoE urmează deciziei de miercuri a Rezervei Federale a SUA de a majora dobânda sa cheie cu trei sferturi de punct procentual.

"În cazul în care perspectivele vor sugera presiuni inflaționiste mai persistente, inclusiv din cauza cererii mai puternice, Comitetul va reacționa cu fermitate, după cum este necesar", a declarat BoE, folosind o formulare similară cu cea din lunile anterioare pentru intențiile sale de politică monetară.

De asemenea, comitetul a votat în unanimitate pentru a reduce deținerile de obligațiuni guvernamentale de 838 de miliarde de lire sterline ale BoE cu 100 de miliarde de lire sterline în cursul anului viitor.

În prezent, BoE se așteaptă ca inflația să atingă un vârf de puțin sub 11% în octombrie, sub maximul de 13,3% pe care îl prognoza luna trecută, înainte ca Liz Truss să câștige conducerea Partidului Conservator și să devină prim-ministru al Marii Britanii, cu promisiunea de a plafona tarifele la energie și de a reduce taxele.

Inflația va rămâne peste 10% pentru câteva luni după octombrie, înainte de a scădea, a precizat BoE.

Inflația prețurilor de consum a scăzut la 9,9% în iulie, de la un maxim al ultimilor 40 de ani de 10,1% în august, prima scădere din aproape un an.

Vineri, noul ministru de finanțe Kwasi Kwarteng va oferi mai multe detalii despre planurile fiscale ale guvernului, care ar putea însuma peste 150 de miliarde de lire sterline de stimulare.

 

(sursa: Mediafax)

×