x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Banca Centrală a Rusiei decide noi măsuri pentru contracararea efectelor sancțiunilor occidentale

Banca Centrală a Rusiei decide noi măsuri pentru contracararea efectelor sancțiunilor occidentale

04 Aug 2022   •   17:15
Banca Centrală a Rusiei decide noi măsuri pentru contracararea efectelor sancțiunilor occidentale
Sursa foto: antena3

Banca Centrală a Rusiei recomandă guvernului să oblige companiilor de stat transferarea activelor din țările care au impus sancţiuni Moscovei către alte state, scrie Reuters.

"Se recomandă organizaţiilor non-financiare să îşi transfere fondurile în valută acumulate în ţările neprietenoase' spre alte ţări", a anunțat Banca Centrală Rusiei într-un raport privind piaţa financiară.

Banca Rusiei a anunţat că va introduce noi măsuri pentru reducerea operaţiunior în dolari şi euro ale băncilor comerciale, accelerând un fenomen de de-dolarizare prin care oficialii speră că vor putea proteja economia rusească şi cetăţenii de unele restricţii internaţionale.

Totodată, instituția extinde restricțiile privind retragerile de numerar pentru conturile sau depozitele în valută pentru alte șase luni, până la 9 martie 2023. Limita este de 10.000 de dolari sau echivalent. Fondurile rămase pot fi retrase doar în ruble la cursul de schimb de la data retragerii.

Pentru companiile rezidente suma de numerar străină primită pentru a acoperi cheltuielile de călătorie de afaceri nu poate depăși 5.000 de dolari sau echivalent în euro, lire sterline sau yeni japonezi. Aceste cerințe nu sunt aplicabile altor valute străine. Persoanele juridice nerezidente nu pot retrage numerar în dolari SUA, euro, lire sterline sau yeni japonezi.

Rusia este supusă unor sancțiuni foarte mari din partea UE, SUA, Marea Britanie, Japonia, ca replică la invazia Ucrainei, motiv pentru care Vladimir Putin le consideră neprietenoase. Printre restricții se află și scoaterea unităților bancare ruse din sistemul de plăți SWIFT și limitarea operațiunilor în valută.

Banca Centrală a luat mai multe măsuri pentru contracararea efectelor sancțiunilor, printre care raportarea rublei la aur, plata în moneda națională a Rusiei pentru exporturile de energie către UE, limitarea sumelor care pot fi retrase din bănci. 

×
Subiecte în articol: Rusia