x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Băncile central europene cumpără aur după aproape trei decenii

Băncile central europene cumpără aur după aproape trei decenii

de Mediafax    |    19 Sep 2011   •   12:19

Bancile centrale europene au devenit cumparatori neti de aur pentru prima data in aproape trei decenii, acesta fiind ultimul semn referitor la modul in care turbulentele de pe pietele financiare au revolutionat piata aurului, potrivit Financial Times.

Achizitiile sunt minuscule raportate la piata mondiala a aurului, dar scot in evidenta o reorientare remarcabila de la vanzarile masive de aur ale bancilor centrale europene.

Rolul bancilor centrale pe piata aurului va reprezenta un subiect major la conferinta Asociatiei Pietei Aurului din Londra, cea mai mare intalnire a reprezentantilor din domeniu, care se va desfasura saptamana aceasta la Montreal. Renuntarea la vanzari pentru a achizitii a sustinut cotatia metalului, care a urcat cu peste 25% de la inceputul anului, pana la un nivel record de 1.920 dolari pe uncie in aceasta luna. Schimbarea din Europa are loc in timp ce bancile din pietele emergente acumuleaza, de asemenea, aur.

Mexic, Rusia, Coreea de Sud si Thailanda au facut achizitii importante in acest an, pentru a-si reduce expunerea fata de dolar. La nivel global exista asteptari ca bancile centrale sa cumpere in acest an mai mult aur decat in orice alt an de la prabusirea sistemului Bretton Woods in urma cu 40 de ani, cand SUA a renuntat la convertibilitatea dolarului in aur.

Bancile centrale europene au acumulat circa 25.000 de uncii de aur, sau 0,8 tone, de la inceputul acestui an, potrivit datelor Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International.

Acumularea de aur din acest an se compara cu o medie a vanzarilor anuale de 400 de tone incepand cu 1999, odata cu reorientarea de la aur, cu randament mai scazut, catre obligatiuni de stat. Consumul anual de aur la nivel mondial atinge circa 4.500 de tone.

Potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, bancile centrale din Europa au fost ultima data cumparatori neti de aur in 1985.

×
Subiecte în articol: europa bani europene montreal bănci valoare aur