x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Băncile străine din Rusia GRAV afectate de sancțiunile UE

Băncile străine din Rusia GRAV afectate de sancțiunile UE

01 Mar 2022   •   17:45
Băncile străine din Rusia GRAV afectate de sancțiunile UE
Sursa foto: Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/266/613/101/money-finance-bank-cash.jpg

Sancțiunile financiare luate de UE împotriva Rusiei se răsfrâng, din păcate, și asupra băncilor europene. Cele mai vulnerabile sunt băncile italiene și franceze deoarece au cea mai mare expunere în Rusia, scrie Reuters.

UE a decis scoaterea Rusiei din sistemul internațional de plăți Swift, ceea ce provoacă un adevărat seism pe piața bancară. Toate activele Băncii centrale a Rusiei au fost înghețate, și este  vorba despre circa 630 de miliarde de dolari.

Totodată, divizia europeană a Sberbank, cel mai mare grup bancar al  Rusiei, se află în criză puternică deoarece clienții își retrag banii.

Însă efectele sunt și asupra sistemelor financiare din UE. Cele mai afectate sunt băncile din Italia și Franța, ambele derulând operațiuni de  peste 25 de miliarde de dolari în Rusia, potrivit datelor din 2021.

Urmează instituțiile financiare din Austria, cu 17,5 miliarde de dolari.

Totodată, băncile americane rulează 14,7 miliarde de dolari în Rusia. 

Grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI) este a 9-a cea mai mare bancă din Rusia, cu active de 15,8 miliarde de euro, 8.700 de angajaţi şi peste 4,5 milioane de clienţi. Expunerea în această țară totalizează 22,85 miliarde de euro, mai mult de jumătate având legătură cu sectorul corporatist. De asemenea, deţine 2,2 miliarde de euro în împrumuturi acordate clienţilor din Ucraina.

Banca franceză Societe Generale, prezentă prin subsidiara Rosbank, aveao expunere de 18 miliarde de euro în 2021. A început să facă afaceri în Rusia în 1872, a plecat în 1917, când a izbucnit revoluţia bolşevică, revenind în 1973. Are 1,5 milioane de clienţi locali.

Subsidiara grupului italian UniCredit este a 14-a cea mai mare bancă din Rusia, cu o expundere de 14,2 miliarde de euro.

Intesa Sanpaolo, cel mai mare grup bancar italian, finanţează proiecte majore de investiţii în domeniul energetic. Expunerea Intesa totalizează 5,57 miliarde de euro.

Grupul bancar olandez ING are credite către clienţii ruşi de 4,5 miliarde de euro. Majoritatea împrumuturilor sunt în euro şi dolari. 

×
Subiecte în articol: bănci străine Rusia