x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bangkok:Guvernul menţine presiunea

Bangkok:Guvernul menţine presiunea

de Simona Chiriac    |    28 Aug 2008   •   00:00

Autorităţile thailandeze au menţinut joi presiunea asupra miilor de opozanţi care au petrecut a doua noapte consecutiv la sediul Guvernului din capitala Bangkok, dar manifestanţii au continuat să sfideze puterea în ciuda măsurilor justiţiei.

Autorităţile thailandeze au menţinut joi presiunea asupra miilor de opozanţi care au petrecut a doua noapte consecutiv la sediul Guvernului din capitala Bangkok, dar manifestanţii au continuat să sfideze puterea în ciuda măsurilor justiţiei.

 
Curtea de Justiţie a emis miercuri seara mandate de arestare pentru nouă membri ai Alianţei Populare pentru Democraţie (PAD), organizatoarea protestelor. Printre cele patru capete de acuzare se află cea de conspiraţie la trădare, care poate implica pedeapsa cu moartea, instigarea la proteste, disturbarea ordinii publice şi nescultarea ordinelor poliţiei de a părăsi locul manifestaţiilor. Conform informaţiilor apărute în unul dintre cele mai importante ziare din Thailanda, Bangkok Post, Samran Jarupran, unul dintre liderii protestatarilor, a anunţat că va respecta ordinul, dar a făcut apel la Curtea de Justiţie să-i permită să rămînă alături de manifestanţi pentru ca Alianţa pe care o conduce să-şi îndeplinească misunea: demisia guvernului. PAD îl acuză pe primul-ministru Samak Sundaravej că îl protejează pe controversatul fost premier Thaksin Shinawatra, refugiat la Londra. De semenea, liderii PAD au cerut ca paşaportul diplomatic al lui Thaksin să fie anulat.


APELURI. Miercuri seara, primul ministru Samak Sundaravej le-a cerut autorităţilor să-i îndepărteze pe manifestanţii aflaţi atît în interiorul Guvernului, cît şi în zona din apropiere. Conform reporterilor Bangkok Post, premierul a afirmat: “Trebuie să se termine astăzi. Nu mai poate continua”. Autorităţile au anunţat că vor încerca mai întîi să-i convingă pe manifestanţi să părăsească zona, iar măsurile drastice vor fi luate doar în cazul în care vor fi devastate proprietăţi ale statului. “Pledez pentru părăsirea clădirii Guvernului. Nu vreau ca acesta să fie un ultimatum. Este o rugăminte”, a afirmat ministrul de interne Kowit Wattana.

În cursul nopţii, protestatarii au rămas pe poziţii, iar forţele de poliţie, care au înconjurat perimetrul, nu au intervenit. Conform unei surse neoficiale a reporterilor ziarului “Bangkok Post”, peste 1.000 de soldaţi sînt gata să intre în acţiune în cazul în care situaţia va ieşi de sub control, iar Guvernul va instaura starea de urgenţă. În acest caz, militarii nu vor avea asupra lor pistoale, ci doar echipamentul standard pentru îndepărtarea manifestanţilor.

Poliţia a confimat de asemenea în cursul zilei de miercuri că toţi cei 82 de protestatari arestaţi pentru intrarea marţi în sediul televizinii naţionale NBT erau membri PAD. Printre acuzaţii se află folosirea comunicaţiilor radio fără a avea autorizaţia necesară, posesie ilegală de arme şi de droguri. În timpul raidului, o parte dintre echipamente au fost deteriorate, ceea ce face ca transmisiunile NBT să fie îngreunate, pînă la terminarea reparaţiilor. În cursul zilei de joi, activitatea postului a fost deja reluată.

 
TURISMUL. Ministrul de externe Tej Bunnag a cerut comunităţii internaţionale să înţeleagă că situaţia politică actuală din Thailanda este o parte a procesului democratic, dar care va afecta cu siguranţă turismul şi economia acestei ţări. Protestatarii au rămas paşnici, fotografii surprinzîndu-i chiar pe unii dintre ei oferind flori poliţiştilor. Atmosfera de pe străzile Bangkokului nu trădează situaţia politică tensionată. Nu s-au petrecut incidente, iar turiştii sosiţi în capitală nu au parte de neplăceri. Restaurantele şi străzile sînt la fel de aglomerate, iar principalele obiective turistice atrag ca şi pînă acum un număr mare de persoane. De altfel, turismul este una dintre cele mai importante surse de venit pentru Thailanda.

×
Subiecte în articol: externe