x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bani negri... pentru zile negre?

Bani negri... pentru zile negre?

de Anca Aldea    |    12 Sep 2011   •   21:00
Bani negri... pentru zile negre?

Un avocat care in anii ’80 si ’90 plimba, in mod regulat, valize cu milioane de franci francezi de pe continentul negru pana la Paris s-a hotarat sa ii infunde pe Jacques Chirac si Do­minique de Villepin, afirmand despre cei doi ca au luat bani grei de la li­derii africani disperati de bune contacte cu Occidentul.

Robert Bourgi, consilier al lui Nicolas Sarkozy din 2005, a dat asi­gurari ca Villepin, aspirant la functia suprema in statul francez (dar care a fost nevoit sa se multumeasca doar cu cea de premier, intre 2005 si 2007), a primit de la mai multi lideri africani cadouri de pret, suveniruri na­po­leoniene, masti africane etc. Ca­dourile constau, intre altele, in busturi ale imparatului Napoleon, precum si piese rare; un baston de ma­resal al imperiului care i-a fost oferit de Mobutu Sese Seko, presedintele defunct al Zairului; un ceas 'decorat cu aproximativ 200 de diamante' etc. Bourgi crede ca darurile, pe care le evalueaza la '20 de mi­lioane de dolari', au fost vandute in urma cu doi ani.

Primarul Parisului, Chirac, si omul sau de incredere, Villepin, primeau bani cu valizele. Bourgi le aducea incarcate la Paris, unde i le preda lui Villepin. Valizele contineau mereu cate 6 milioane de franci francezi; cateodata suma era tripla. In ’95, Bourgi i-a dat lui Chirac o geanta cu 10 milioane de franci – cadou de la Mobutu. 'Ploconul' de la liderii africani – Abdoulaye Wade (Senegal), Blaise Compaore (Burkina Faso), Laurent Gbagbo (Coasta de Fildes), Denis Sassou Nguesso (Republica Congo), Omar Bongo (Gabon) si altii – s-a inmultit de-a lungul timpului, astfel ca pana in 2002 s-au adunat cateva zeci de mi­lioane de franci francezi. Bourgi 'arunca' in stanga si-n dreapta cu acuzatii, dar recunoaste ca nu are si dovezi sa le sustina.

Chirac si Villepin au anuntat ieri ca vor depune plangere impotriva avocatului, acuzandu-l de calomnie pentru afirmatiile din cadrul unui interviu publicat in Journal du Dimanche. 'Este cel putin suspect, ca sa nu spun scandalos, ca Bourgi a asteptat ca presedintele Chirac sa nu se poata apara pentru a-si descarca sufletul delicat de sarcina zdrobitoare, se pare, care ii apasa constiinta de atatia ani', a comentat avocatul lui Chirac, Jean Veil. Ma­gistratul face referire la absenta (justificata de boala) a lui Chirac de la propriul sau proces (aflat in derulare zilele acestea) in care fostul edil al Parisului si presedinte al Frantei este cercetat pentru crearea unor presupuse locuri de munca fictive la Pri­maria din Capitala Frantei in urma cu doua decenii.

Bourgi spune ca acest sistem de plati secrete a mers ca uns in trei administratii franceze – a lui Georges Pompidou, Valery Giscard d’Estaign si Francois Mitterand. Acuzatiile avocatului intervin cu cateva zile inainte de hotararea Curtii de Apel din Paris in cazul unui scandal politic in care Villepin este acuzat ca a vrut sa il calomnieze pe Sarkozy. Bourgi neaga existenta vreunei legaturi intre cele doua scandalui, afirmand ca s-a hotarat sa vorbeasca deoarece in Franta zilelor noastre se intampla prea multe 'lucruri nedemne', el dorind 'o Franta curata'.

×
Subiecte în articol: externe franta bani africa jacques chirac