x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bărbat care ar fi plutit 16 luni în Oceanul Pacific, găsit pe coastele unui atol

Bărbat care ar fi plutit 16 luni în Oceanul Pacific, găsit pe coastele unui atol

31 Ian 2014   •   17:49
Bărbat care ar fi plutit 16 luni în Oceanul Pacific, găsit pe coastele unui atol

Un bărbat emaciat, care susţine că a plutit 16 luni într-o barcă, pe Oceanul Pacific, a fost găsit în atolul Ebon, din cadrul Insulelor Marshall, la 12.500 de kilometri de Mexic, punctul din care acesta susţine că ar fi plecat.

Bărbatul a fost găsit de localnicii de pe atol ieri, după ce barca din fibră de carbon, lungă de şapte metri, în care se afla a ajuns pe ţărm.

"Nu se simte foarte bine, dar se recuperează", a declarat antropologul norvegian Ola Fjeldstad, care se află pe atol şi care a vorbit cu bărbatul. "Are părul lung şi o barbă foarte mare", a spus acesta despre naufragiat.

Fjeldstad spune că bărbatul purta doar nişte pantaloni jerpeliţi, când a fost găsit. Naufragiatul spune că a plecat din Mexic, în septembrie 2012 cu un tovarăş care ar fi murit în urmă cu mai multe luni.

Bărbatul, care vorbeşte doar spaniola, susţine că îl cheamă Jose Ivan.

"Barca era într-o condiţie foarte proastă şi se putea vedea că a stat mult timp în apă", a spus antropologul norvegian.

Din puţinele lucruri relatate de Jose Ivan, acesta ar fi supravieţuit cele 16 luni mâncând broaşte ţestoase şi peşti şi bând sânge de broască ţestoasă, atunci când rămânea fără apă de ploaie.

Acesta ar fi prins peştii şi ţestoasele cu mâinile goale, dat fiind că nu avea instrumente de pescuit în barcă. Jose Ivan avea o broască ţestoasă în barcă, în momentul în care a ajuns pe atolul Ebon.


Traseul lui Jose Ivan

Ivan nu este prima persoană care să fi petrecut mult timp în largul Oceanului Pacific. În 2006, trei mexicani au fost descoperiţi în mijlocul oceanului, după ce plutiseră timp de nouă luni. Aceştia plecaseră la pescuit de rechini, când li s-a stricat barca.

În 1992, doi pescari din Kiribati au plutit 177 de zile pe ocean, până să ajungă în Samoa.

Autorităţile din Insulele Marshall au declarat azi că au luat legătura cu autorităţile din Mexic pentru a confirma povestea şi identitatea lui Jose Ivan.

Naufragiatul a rămas deocamdată pe atolul Ebon, dat fiind că singurul avion al statului insular este defect şi nu-l poate transporta până în capitala Majuro, pentru a fi internat. Se ia în calcul şi transportarea acestuia cu o barcă.

Ivan a fost cazat într-o casă a consiliului local şi este îngrijit de o familie de pe atol. Acesta a fost consultat de un medic care a stabilit că are tensiunea arterială scăzută. Cu toate acestea, viaţa lui nu pare să fie pusă în pericol de o altă afecţiune. Bărbatul se poate deplasa dacă este sprijinit.

"I-am dat să bea multă apă şi îşi recapătă treptat puterile", a mai spus antropologul norvegian.

×
Subiecte în articol: oceanul pacific naufragiat atol