x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barroso, chemat în faţa Tribunalului UE. Preşedintele Comisiei Europene va depune mărturie în dosarul Dalli

Barroso, chemat în faţa Tribunalului UE. Preşedintele Comisiei Europene va depune mărturie în dosarul Dalli

19 Iun 2014   •   15:23
Barroso, chemat în faţa Tribunalului UE. Preşedintele Comisiei Europene va depune mărturie în dosarul Dalli

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, este convocat pentru data de 7 iulie în faţa Tribunalului Uniunii Europene pentru a depune mărturie în dosarul Dalli, după numele fostului comisar european maltez John Dalli, forţat să demisioneze în octombrie 2012 ca urmare a unei presupuse afaceri de corupţie având legătură cu industria tutunului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

''Pe 7 iulie, înalte personalităţi ale Uniunii Europene sunt convocate pentru a depune mărturie în faţa Tribunalului UE în dosarul Dalli'', a anunţat jurisdicţia, care îşi are sediul la Luxemburg.

În afară de Barroso şi de fostul comisar Dalli, Tribunalul UE a cerut audierea şi a şefului de cabinet al lui Barroso, Johannes Laitenberger, a directorului general al serviciului juridic al Comisiei Europene, Luis Romero Requena, a fostei şefe de cabinet a lui Dalli, Joanna Darmanin, şi a fostului purtător de cuvânt al lui Dalli, Frédéric Vincent.

Justiţia europeană încearcă să stabilească dacă decizia prin care Barroso a cerut demisia fostului comisar Dalli este sau nu legală.

Dalli, fost comisar european pentru sănătate, a fost forţat să-şi prezinte prompt demisia de către Barroso în octombrie 2012 pentru un presupus trafic de influenţă.

De la demisia sa, Dalli şi-a susţinut neîncetat vinovăţia şi a afirmat că este victima unui complot al industriei tutunului, care i-ar fi întins o cursă în timp ce se pregătea să prezinte un nou proiect de lege europeană pentru înăsprirea legislaţiei antitabac.

John Dalli a sesizat Tribunalul UE pentru a obţine anularea deciziei verbale prin care Barroso i-a cerut demisia pe 16 octombrie 2012, precum şi despăgubiri pentru prejudiciul suferit.

×