Aflat în vizită în Republica Moldova, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că vede Republica Moldova ca parte a Uniunii Europene.
"Eu văd Republica Moldova ca parte a UE. Eu văd moldovenii ca europeni. Vizita mea este un semnal de recunoaștere a succeselor RM. Suntem foarte angajați în agenda noastră de asociere politică. Astăzi a fost un dialog foarte deschisă. Moldova este un lider al parteneriatului estic, indiscutabil. Anul acesta asistența financiară acordată RM de UE a ajuns la 122 de milioane de euro. Este cel mai mare sprijin oferit vreodată pe cap de locuitor. Este o recunoaștere a performanțelor obținute", a declarat Barroso.
De asemenea, preşedintele Comisiei Europene a afirmat că nu exclude faptul ca planul de acţiuni privind liberalizarea vizelor să fie finalizat până la sfârşitul anului 2013.
"Acest sprijin este o recunoaştere a performanţelor şi reformelor obţinute. Eu îi felicit pe cetăţenii Republicii Moldova pentru rezultatele obţinute. UE s-a angajat să sprijine acest efort. Moldova a demonstrat că procesul de tranziţie poate fi unul paşnic. UE reiterează sprijinul pentru a merge pe agenda valorilor europene, acest lucru este bun pentru Moldova, dar şi pentru UE", a declarat Barroso.
Barroso a dat asigurări că UE va continua să sprijine procesul de reforme din Republica Moldova, exprimându-şi în acelaşi timp convingerea că peste un an se va reuşi semnarea Acordului de asociere şi de creare a Zonei de liber schimb.
Premierul Vlad Filat a dat asigurări, la rândul său, că Republica Moldova va continua promovarea reformelor pro-europene, menţionând că acesta este un proces ireversibil. 'Republica Moldova va continua să muncească pentru a se transforma din partener al Uniunii Europene în parte componentă a comunităţii europene', a declarat Filat. În contextul discuţiilor din societate despre integrarea Republicii Moldova în structurile euroasiatice, el a subliniat că aceasta nu este în interesul ţării sale. 'Republica Moldova şi-a făcut alegerea şi nu are alternativă decât UE. Ceea ce ţine de construcţii imaginare şi artificii cu caracter politic-speculativ, nu au nimic în comun cu interesul Republicii Moldova', a declarat el.
În acelaşi timp, Vlad Filat a exprimat interesul Republicii Moldova ca, până la summitul Parteneriatului Estic din noiembrie 2013, să fie finalizate negocierile privind crearea Zonei de comerţ liber şi a Acordului de asociere.