x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Basarabia, toată o Transnistrie

Basarabia, toată o Transnistrie

de Vitalie Calugareanu    |    22 Ian 2008   •   00:00
Basarabia, toată  o Transnistrie
Sursa foto: AFP/

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, se află pentru două zile la Moscova într-o vizită oficială în care va avea o între­vedere cu omologul său, Vladimir Putin.

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, se află pentru două zile la Moscova într-o vizită oficială în care va avea o între­vedere cu omologul său, Vladimir Putin.

Aflat la Moscova, Voronin a declarat că “activitatea Bi­sericii Ortodoxe Române privind reactivarea pe te­ritoriul Republicii Moldova a trei Episcopii româneşti ale Mitropoliei Basarabiei (subordonată Patriarhiei Române) este agresivă”. Liderul de la Chişinău a fost primit de patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Aleksii al II-lea, la Mănăstirea Daniil. Potrivit lui Voronin, înfiinţarea aşa-zisei “Mitropolii a Basarabiei şi a structurilor acesteia reprezintă o componentă a politicii agresive a României împotriva Moldovei suve­rane”. “Până în prezent, Patriarhia Română nu a recunoscut Moldova ca stat independent”, a adăugat el, confirmat de patriarhul rus. Chişinăul “depune eforturi pentru menţinerea unităţii canonice a Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei”, a spus Aleksii al II-lea.

 

PROGRAM. Astăzi, Voronin se va întâlni cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Întâlnirea va fi precedată de o ceremonie, organziată de Fundaţia Internaţională pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe, la care Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Aleksii al II-lea, îi va înmâna preşedintelui moldovean unul dintre premiile acordate anual de fundaţie pentru “contribuţia activă la întărirea ortodoxiei cano­nice pe teritoriul statului său şi la creşterea rolului valorilor spirituale în societatea moldovenească”.

Premiul pe care îl va primi Vo­ro­nin are loc în contextul unei campa­nii fără precedent a Republicii Mol­dova, a lui Voronin personal, împotriva Mitropoliei Basarabiei, campanie acutizată în special după decizia Si­no­dului Bisericii Ortodoxe Române de a reactiva, în Republica Moldova, cele trei episcopii. Voronin nu este sin­gurul care s-a învrednicit de aten­ţia Patriarhului Aleksii al II-lea. În vara lui 2004, când miliţia trans­nis­t­reană îi teroriza pe copiii de la şco­lile româneşti din Transnistria, pentru că refuzau să înveţe din cărţi în grafie chirilică, patriar­hul rus l-a decorat pe Igor Smirnov cu o dis­tincţie a Bisericii Ortodoxe Ruse. Cu Putin va discuta, în special, des­pre dosarul transnistrean. Presa de la Chişinău scrie că de data aceasta Voronin ar putea accepta so­luţ­io-na­rea diferendului după o schemă agreată de Rusia, care ar însemna neutralitate garantată a Republicii Moldova şi menţinerea de forţe de pace ruseşti în regiune.

 

SOLUŢIE MAGICĂ. Voronin “pare să creadă în iluzia unei soluţii magice de compromis care ar aduce împreună interesele Rusiei şi interesele Republicii Moldova”, afirmă di­rec­torul Asociaţiei pentru Politică Ex­ternă de la Chişinău, Andrei Po-pov. El nu exclude că Moscova va încerca să folosească, prin Voronin, Transnistria ca pe o pârghie importantă, pentru a controla politica externă şi internă a Moldovei şi a pune piedici la graniţa de est a UE şi a NATO. Relaţiile dintre Chişinău şi Moscova s-au deteriorat începând din 2003, când Voronin a refuzat să sem­neze un aşa-zis memorandum de federalizare redactat de ruşi. Ulterior, Rusia a boicotat produsele agricole moldoveneşti şi a impus un embargou la importurile de vin din Moldova. O îmbunătăţire a relaţiilor între cele două ţări a început în 2006, când cei doi lideri au sta­bilit un plan de norma­li­zare ce prevede ca Re­pu­blica Mol­dova să renunţe la orice ten­tativă de aderare la NATO.

 

 

Preoţii români solicită eliberarea actelor de muncă

Preoţii români Ioan Ţivlea şi Iulian Budescu, care trebuia să părăsească Republica Moldova pentru că nu deţineau permise de şedere şi de muncă, au solicitat ajutorul preşedintelui raionului Cahul, unde lucrau, în vederea obţinerii actelor necesare pentru a rămâne în parohii. Potrivit preşedintelui raionului, Gheorghe Vasilachi, scrisoarea a fost expediată ulterior Biroului Migraţie şi Azil din cadrul Ministerului de Interne. “Fără semnătura acestui Birou nu putem depune actele la Agenţia Forţei de Muncă”, a spus Vasilachi. Tatiana Dodonov, directoarea Cancelariei BMA, a precizat că nu a recepţionat scrisoarea, dar preoţii se pot prezenta personal pentru a solicita o consultaţie cu privire la obţinerea actelor pentru şedere în Republica Moldova.

 

Vitalie Călugăreanu, Chişinău

 

×
Subiecte în articol: externe moldova voronin