x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Băsescu a câştigat, deşi Geoană avea condiţiile necesare victoriei

Băsescu a câştigat, deşi Geoană avea condiţiile necesare victoriei

10 Dec 2009   •   00:00

Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale în România, deşi contracandidatul său, Mircea Geoană, avea resursele financiare, sprijinul politic şi mediatic necesare pentru a obţine victoria, potrivit săptămânalului britanic The Economist.



Victoria lui Geoană nu s-a materializat din cauza voturilor românilor din străinătate, care s-au pronunţat în proporţie de 78 la sută în favoarea lui Băsescu. Victoria lui Băsescu, în pofida unor informaţii de presă în mare parte ostile, a fost surprinzătoare. El a mizat pe eradicarea corupţiei, a exercitat presiuni de eliminare a acestui fenomen endemic, dar în mod selectiv. În plus, o atitudine impulsivă şi abrazivă îi reduce de prea multe ori eficienţa. Dar el a sprijinit eliberarea de paşapoarte româneşti pentru cetăţenii din Republica Moldova, mişcare care i-a adus votul majorităţii masive a acestora. Însă poziţia sa aproape iredentistă îi nemulţumeşte pe cei care doresc să stabilizeze Republica Moldova, ţara cea mai săracă din Europa, care se confruntă şi ea cu probleme politice, după un nou eşec în încercarea de a alege un preşedinte.

Concluzia săptămânalului britanic: victoria lui Băsescu se datorează mai puţin succeselor mandatului său, şi mai mult dorinţei alegătorilor ca acesta să-şi onoreze promisiuni din trecut.

×
Subiecte în articol: externe