x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Băsescu, atacat de RIA Novosti

Băsescu, atacat de RIA Novosti

19 Mai 2009   •   00:00

Într-un comentariu al agenţiei ruse de presă RIA Novosti, preşedintele României, Traian Băsescu, este criticat în termeni de o duritate fără precedent în ultimii ani.



Potrivit articolului semnat de şeful biroului din Chişinău al agenţiei, Vladimir Novosadiuk, preluat de Hotnews, Băsescu nu încetează să uluiască lumea cu infantilismul său geopolitic. Comentatorul rus se referă la declaraţiile făcute de şeful statului la Piatra-Neamţ, caracterizându-le drept "noua perlă" cu care Băsescu "a şocat comunitatea europeană şi pe vecinii lui moldoveni". În comentariul RIA Novosti se arată că aceste declaraţii "fac parte din aceeaşi serie de manevre ale birocraţiei româneşti cu recenta cerere de anulare a Tratatului care a stabilit graniţa dintre Moldova şi România".

În acest context, autorul articolului crede că preşedintele român nu ar trebui să uite că prin amintitul tratat Transilvania şi Ardealul au revenit României. "Iar acolo de mult mocnesc tendinţe separatiste", susţine jurnalistul rus.

REVENDICĂRI TERITORIALE

Vladimir Novosadiuk face referire, de asemenea, la o temă des întâlnită în presa ucraineană şi în cea moldoveană cu afiliaţii ruse ­ presupusele revendicări teritoriale ale României, îndreptate împotriva Ucrainei. "Băsescu şi-a îndreptat ochiul de gospodar şi asupra unor raioane ale Ucrainei, ceea ce Kievului nu i-a plăcut absolut deloc".
Amintind şi despre protestele de stradă care au avut loc la Chişinău după alegerile din aprilie, comentatorul mai scrie că, "privind lucrurile prin prisma tuturor acelor întâmplări, declaraţiile lui Băsescu capată trăsăturile clare ale unui fel de plan secret, îndreptat spre distrugerea statalităţii moldoveneşti".

Novosadiuk citează chiar câteva dintre afirmaţiile "demne de reţinut" ale preşedintelui Băsescu, fără a oferi însă şi sursa acestora. "Mai devreme sau mai târziu vom seca Râul Prut, pentru ca toţi românii să fie din nou împreună"; "conform noului concept de politică externă al României, Moldova rămâne în centrul unei atenţii deosebite din partea României".

Prin urmare, apreciază ziaristul, făcând din nou referire la politologi, dar fără a numi vreunul, "planul secret al lui Băsescu nu mai este de mult pentru nimeni o taină. Acest plan vizează crearea aşa-numitei Românii Mari prin alipirea teritoriilor fostei Basarabii - actuala Moldovă, a Bucovinei de Nord din Ucraina şi a raioanelor sudice din regiunea Odessa".

×
Subiecte în articol: basescu externe