România şi Bulgaria au fost deranjate de decizia Franţei de recunoaştere a legitimităţii opoziţiei din Libia. Potrivit EUObserver, acest lucru l-a enervat pe preşedintele francez Nicholas Sarkozy, care şi-a exprimat nemulţumirea, în timpul lucrărilor Summit-ului extraordinar al UE, faţă de poziţia omologului său român, Traian Băsescu.
"Le-am explicat liderilor UE că reprezentanţii acestui Consiliu Naţional libian sunt persoane care au torturat cadrele medicale bulgare timp de opt ani, iar acest lucru ne-a costat aproape 60 de milioane de dolari", a declarat premierul Bulgariei, Boiko Borisov.
Aflat vineri la Bruxelles, la Consiliul European extraordinar,şi preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat dubii în legătură cu credibilitatea reprezentanţilor opoziţiei libiene. Asta l-a enervat pe Sarkozy, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, fiind nevoită să lanseze un apel la calm.
După summit, preşedintele francez a declarat că nu crede să existe vreo ţară care să fi trecut de la dictatură la democraţie perfectă. "Nu le putem spune acestor persoane că dacă au colaborat cu Muammar Kadhafi în trecut nu vom dialoga cu ele. Îşi riscă vieţile, şi-au asumat responsabilităţi", a spus Sarkozy.
La rândul său, Băsescu a susţinut ulterior, într-o declaraţie de presă, că a precizat în cadrul Consiliului că România nu susţine o soluţie militară în Libia, pentru că aceasta poate fi "o eroare politică majoră", iar în ceea ce priveşte recunoaşterea Consiliului Naţional de Tranziţie format în Libia, ţara noastră s-a pronunţat împotriva recunoaşterii acestuia.
"În priviţa recunoaşterii Consiliului Naţional de Tranziţie am considerat că rangul maxim pe care îl poate avea acest consiliu de la Benghazi este acela de interlocutor pentru moment. Nu există altă structură. Dar în fruntea acestui consiliu se află ministrul Justiţiei al lui Gaddafi. Cât de credibil poate să fie acest Consiliu pentru europeni? Deci din punct de vedere al României – o fi pentru alţii – pentru România nu este încă o structură credibilă, ca atare am militat pentru a fi considerat maxim un interlocutor", a declarat Traian Băsescu.
Sarkozy şi Băsescu au mai avut un meci la Summit-ul NATO de la Lisabona, din noiembrie anul trecut. La finalul Summit-ului, presa străină a imortalizat un schimb de replici însoţite de gesturi nervoase între cei doi, interpretate ulterior ca fiind un refuz din partea preşedintelui francez de a discuta cu cel român, lucru negat însă de Sarkozy.