x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Băsescu: "România nu va solicita impunerea de sancţiuni Federaţiei Ruse"

Băsescu: "România nu va solicita impunerea de sancţiuni Federaţiei Ruse"

01 Sep 2008   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a declarat înaintea plecării la Consiliul european extraordinar pe tema Georgiei, că România nu va solicita impunerea de sancţiuni Federaţiei Ruse, apreciind că UE trebuie să negocieze cu aceasta pentru a ajunge la soluţii care respectă dreptul internaţional.



Preşedintele Traian Băsescu a declarat înaintea plecării la Consiliul european extraordinar pe tema Georgiei, că România nu va solicita impunerea de sancţiuni Federaţiei Ruse, apreciind că UE trebuie să negocieze cu aceasta pentru a ajunge la soluţii care respectă dreptul internaţional.

Şeful statului a arătat că impunerea de sancţiuni Federaţiei Ruse nu ar face decât să ducă la blocarea situaţiei.

Traian Băsescu a susţinut că Uniunea Europeană trebuie să negocieze cu Federaţia Rusă soluţii pentru regiunea Mării Negre şi împreună să ajungă, în Consiliul de Securitate al ONU, la soluţii care respectă dreptul internaţional.

România va propune un pachet de măsuri pentru regiunea Mării Negre 

Şeful statului a precizat, înaintea plecării la Consiliul european extraordinar pe tema Georgiei, că "România va distribui un non-paper, un document", care conţine o analiză privind situaţia din regiune şi perspectivele de evoluţie a acesteia, precum şi un "pachet de soluţii" pentru ca, pe de o parte, statele mici din regiune să se simtă în siguranţă, iar pe de altă parte evoluţiile pozitive ale dezvoltării variantelor de aprovizionare cu energie să continue.

Preşedintele a subliniat că acest document "nu este public".
Băsescu a menţionat că propunerile României nu vizează strict Georgia.

El a precizat că România va face apel la solidaritate transatlantică şi va susţine ceea ce "în mod tradiţional susţine", respectiv că rezolvarea conflictelor îngheţate din regiunea Mării Negre, inclusiv Transnistria, nu se poate face decât cu respectarea dreptului internaţional, adică a suveranităţii, independenţei, integrităţii teritoriale şi inviolabilităţii frontierelor statelor.

"Vom propune ca Uniunea Europeană să readucă ansamblul conflictelor îngheţate din regiunea Mării Negre în discuţia Consiliului de Securitate al ONU, ansamblu care, în opinia noastră, trebuie să includă şi Kosovo", a mai declarat Traian Băsescu.

România va solicita, de asemenea, ca UE să se implice în formatele de negociere privind conflictele îngheţate din regiune, va propune înlocuirea mecanismelor de asigurare a păcii în aceste zone şi va susţine creşterea rolului NATO în regiunea Mării Negre.

Preşedintele Băsescu a apreciat că este "vital" ca Uniunea Europeană să sprijine evitarea izolării Georgiei şi Azerbaidjanului.
"Vom solicita ca în perioada următoare să se ofere o perspectivă europeană certă Republicii Moldova", a mai declarat şeful statului, precizând că este vorba despre începerea negocierilor pentru planul de asociere la UE.

El a menţionat, totodată, că România este consecventă şi susţine acordarea MAP (Membership Action Plan) pentru Ucraina şi Georgia de către NATO.

Traian Băsescu a mai spus că trebuie să continue acordarea de ajutoare umanitare Georgiei, iar UE trebuie să participe la reconstrucţia acestei ţări.

Deşi nu va cere impunerea de sancţiuni Federaţiei Ruse, România va susţine totuşi să se solicite Rusiei respectarea angajamentelor luate la Istanbul privind retragerea trupelor.

Pe de altă parte, oficialii români vor susţine continuarea proiectelor Nabucco şi P8.


La reuniunea de la Bruxelles, România va fi reprezentată de preşedintele Băsescu, premierul Tăriceanu şi ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, oficialii români deplasându-se cu aceeaşi aeronavă.

Tăriceanu şi-a amânat vizita în în Azerbaidjan şi Kazahstan

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a amânat vizita pe care urma să o efectueze, în perioada 8-9 septembrie, în Azerbaidjan şi Kazahstan, şi unde avea programate discuţii cu preşedinţii şi premierii celor două state, precum şi cu oameni de afaceri şi studenţi, invocând situaţia politică din regiune.
"Premierul a decis pentru moment să amâne vizitele în Azerbaidjan şi Kazahstan, motivând decizia prin «situaţia politică din ţară», referindu-se la situaţia din regiunea Caucazului. Nu se cunoaşte în prezent când şi dacă va mai avea loc această vizită", au declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.
Tăriceanu urma să plece la Baku pe 8 septembrie, pentru a se întâlni cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, precum şi cu premierul acestui stat, Yagub Eyyubov.
Pe 9 septembrie, şeful Executivului de la Bucureşti urma să plece spre Astana, pentru întâlniri cu preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, şi cu premierul kazah, Karim Masimov.
Unele dintre temele de discuţie care urmau să fie abordate în aceste vizite erau legate de problematica din zona Caucazului şi resursele energetice.
În ambele state, premierul urma să mai aibă întâlniri cu oameni de afaceri, precum şi cu studenţi din două universităţi.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: basescu externe romania mării negre