x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bashar al-Assad vrea rezolvarea crizei din Siria prin zdrobirea opoziţiei cu o "mână de fier"

Bashar al-Assad vrea rezolvarea crizei din Siria prin zdrobirea opoziţiei cu o "mână de fier"

05 Aug 2013   •   08:54
Bashar al-Assad vrea rezolvarea crizei din Siria prin zdrobirea opoziţiei cu o "mână de fier"

Preşedintele sirian Bashar al-Assad şi-a exprimat duminică seara hotărârea de a zdrobi cu o "mână de fier" rebeliunea care încearcă să îl înlăture de la putere de peste doi ani, informează mediafax.ro.

"Nu poate fi găsită nicio soluţie cu terorismul, exceptând reprimarea lui cu o mână de fier", a declarat preşedintele Assad în cursul unei rare alocuţiuni susţinute la televiziunea publică.

În discursul său de 45 de minute, preşedintele a încurajat forţele armate să continue lupta împotriva rebelilor, calificaţi drept terorişti de către regim. "Criza nu va fi rezolvată decât pe câmpul de bătălie", a declarat el.

Obţinând două succese militare importante, Bashar al-Assad a adresat deja, joi, un mesaj militarilor cu ocazia zilei armatei. "Dacă în Siria nu am fi siguri de victorie, nu am avea capacitatea să rezistăm şi nu am putea să continuăm după doi ani de război", a subliniat el.

Assad a făcut una dintre rarele sale deplasări în afara Damascului, într-un fost bastion al rebelilor, iar autorităţile au difuzat imagini cu el salutând soldaţii.

Cu puţin timp înaintea intervenţiei sale televizate de duminică, preşedintele Assad a împărţit un "iftar" cu personalităţile politice şi religioase ale Siriei, salutând poporul sirian care "s-a alăturat armatei", potrivit agenţiei Sana.

În timpul acestui iftar - masa luată la întreruperea postului, la apusul soarelui, în timpul Ramadanului -, "preşedintele Assad a rostit un discurs în care a vorbit despre ultimele evoluţii în criza din Siria şi despre realizările eroice ale armatei siriene în apărarea ţării".

În cursul alocuţiunii sale televizate, Assad a apreciat că opoziţia (Coaliţia naţională siriană) a eşuat şi că nu a jucat niciun rol în căutarea unei soluţii pentru a pune capăt conflictului care însângerează ţara de 28 de luni. Potrivit lui, aceasta "nu este fiabilă" şi este "în solda mai multor ţări din Golf".

În martie 2011, Siria a cunoscut o mişcare de protest care cerea, fără succes, reforme democratice. Regimul a declanşat o reprimare brutală a opoziţiei, calificând sistematic opozanţii şi rebelii drept "terorişti" şi refuzând să admită existenţa unei revolte populare.

Contestarea populară s-a transformat apoi în insurecţie armată, soldată cu peste 100.000 de morţi, potrivit ONU.

Opoziţia siriană s-a declarat dispusă, duminică, să coopereze cu o "anchetă imparţială" asupra crimelor de război comise în conflictul sirian, răspunzând astfel unui apel al lui Navi Pillay, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Cinci membri ai unei familii favorabile regimului au fost asasinaţi duminică de persoane înarmate în nordul Damascului, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

În vestul ţării, o bătălie între rebeli şi forţele regimului a provocat moartea a cel puţin 30 de persoane din ambele tabere, duminică, potrivit OSDO, iar o maşină-capcană a explodat la un post de control al armatei în cartierul Bustan al-Dour, din sudul Damascului.

Forţele regimului au continuat să bombardeze Barze (nord) şi Jobar (est), a precizat OSDO, care a anunţat lupte şi la Jabal al-Akrad, în provincia Lattakia, în cursul cărora au murit 12 rebeli şi 19 militari.

La Ariha, în provincia Idleb (nord-vest), patru persoane, dintre care un copil, au fost ucise într-un bombardament, potrivit aceleiaşi surse.

În timp ce conflictul a forţat milioane de persoane să plece din propriile locuinţe, ţara a plonjat într-o criză economică fără precedent.

Pe plan diplomatic, noul preşedinte iranian Hassan Rohani a afirmat că nimic nu poate afecta relaţiile Iranului cu Siria, în timp ce îl primea, duminică, la Teheran pe premierul sirian Wael al-Halaqi, potrivit agenţiei oficiale Sana. 

×